Διάβασμα στο σπίτι: Πώς να αποφύγετε τις συγκρούσεις;

Συμβουλές για αποδοτικότερη μελέτη των παιδιών μας στο σπίτι.

Σίλια Χαλιώτη
Διάβασμα στο σπίτι: Πώς να αποφύγετε τις συγκρούσεις;
Bigstock

Πολλές συγκρούσεις στο σπίτι έχουν αφετηρία την καθημερινή μελέτη των παιδιών:

«Διάβασες;»

«Πώς διαβάζεις έτσι;»

«Στο εξήγησα τόσες φορές…»

Συνήθως, η αποτελεσματικότητα του παιδιού στο διάβασμα δεν εξαρτάται από την αντιληπτική του ικανότητα, αλλά από τον τρόπο που μεταδίδεται η γνώση. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του τρόπο να αφομοιώσει καλύτερα τις πληροφορίες, έχει τον δικό του «μαθησιακό τύπο».

Σημαντικό ρόλο στον μαθησιακό τύπο του κάθε παιδιού παίζει η λειτουργία του εγκεφάλου του, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ο τρόπος αυτός διαφέρει σημαντικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, ανάλογα με το ημισφαίριο που επικρατεί. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το αριστερό και το δεξί. Το καθένα από αυτά εξειδικεύεται σε συγκεκριμένες λειτουργίες και αξιοποιεί τους δικούς του αισθητήρες και επεξεργαστές πληροφοριών.

diavasma-kai-paidia-2.jpg

Σε κάθε άνθρωπο υπερισχύει, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, ένα από τα δύο ημισφαίρια. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μας έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται από το περιβάλλον. Αν ο τρόπος που επεξεργάζεται τις πληροφορίες το παιδί, δεν συμπίπτει με τον τρόπο που επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο γονιός, τότε η όποια απόπειρα του γονιού να βοηθήσει το παιδί στο διάβασμά του, δυστυχώς θα ναυαγήσει. Κανείς δεν θα καταλάβει κανέναν και το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει μάχη. Δε φταίει το παιδί. Δε φταίει ο γονιός. Φταίει ο διαφορετικός τρόπος που το παιδί μαθαίνει κι ο γονιός εξηγεί.

Σε ποιον μαθησιακό τύπο ανήκει το παιδί μου; Ποιο είναι το επικρατέστερο εγκεφαλικό ημισφαίριο του; Τι κερδίζω ως γονιός όταν τα εντοπίσω;

Υπάρχουν διεθνώς εδραιωμένα ψυχομετρικά τεστ, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να εξερευνήσουμε το μαθησιακό προφίλ του κάθε μαθητή.

Είναι προφανές ότι ο γονιός που πλέον ξέρει πώς μαθαίνει το παιδί του, γνωρίζοντας τον μαθησιακό τύπο και το επικρατέστερο εγκεφαλικό ημισφαίριο, μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα μαζί του και να εξασφαλίσει την αρμονία στη σχέση τους.

Όταν γνωρίζουμε με ποιο εγκεφαλικό ημισφαίριο επεξεργάζεται ο μαθητής την πληροφορία, μπορούμε να του δώσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να διαχειριστεί σωστά το χρόνο του. Η διαχείριση του χρόνου και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σχετίζονται άμεσα με τα εγκεφαλικά ημισφαίρια.

Μέσα από το κατάλληλο ψυχομετρικό τεστ ανακαλύπτουμε το μαθησιακό του προφίλ και διερευνούμε τη διαχείριση του χρόνου από μέρους του, του δίνουμε τις κατάλληλες τεχνικές, ώστε αφενός να είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός και αφετέρου να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που επιθυμεί.

Επιπλέον, δίνουμε στο μαθητή εξατομικευμένες τεχνικές, που θα αντικαταστήσουν την αναποτελεσματική, μακροχρόνια μελέτη και τον βοηθάμε:

  • ν' ανακαλύψει τις δικές του συγκεκριμένες μαθησιακές ικανότητες και δεξιότητες, όπως για παράδειγμα γλωσσικές, αριθμητικές, μηχανικές και διαγραμματικές και να μάθει καλύτερα τον εαυτό του για να μπορεί να μάθει καλύτερα τα πάντα και για πάντα!
  • να μελετά σε λιγότερο χρόνο και πιο ξεκούραστα
  • να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή του
  • να εντοπίζει με ταχύτητα τα κύρια σημεία του μαθήματος
  • να διαβάζει σε πολύ λιγότερο χρόνο
  • να θυμάται καλύτερα ό,τι έμαθε
  • να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση
  • να βελτιώσει την απόδοσή του στο σπίτι και στο σχολείο
  • να μη βλέπει το σχολείο ως πηγή άγχους
  • να αγαπήσει τη μαθησιακή διαδικασία

«Όλοι είναι έξυπνοι, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο!».

Α. Αϊνστάιν

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”
6975541206
chalioti@gmail.com

IG: @celia.chalioti

FB: @School & Career Consulting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved