Δώρα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά και δεν κοστίζουν τίποτα

Υπάρχουν και δώρα που κοστίζουν μηδέν ευρώ και τα παιδιά έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτά.

Μαρίνα Μόσχα
Δώρα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά και δεν κοστίζουν τίποτα
Bigstock

Γιορτές και Πρωτοχρονιά... Όλοι τρέχουν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Το ίδιο και οι γονείς ή οι …Αγιο-Βασιλιάτικοι γονείς, επιθυμώντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ότι τα πιο όμορφα δώρα για τα παιδιά σας δεν είναι άλλο παρά το να είστε μαζί; Ας δούμε κάποια διαφορετικά δώρα από εκείνα που πωλούνται στα μαγαζιά, δώρα που δημιουργούνται με αγάπη, φροντίδα, νοιάξιμο στις καρδιές…

Οικογενειακές στιγμές

Τι πιο όμορφο από τις οικογενειακές στιγμές… ακόμα θυμάμαι τα δικά μου παιδικά Χριστούγεννα, πως στόλιζε η μητέρα μου το σπίτι… Διακόσμηση απλή από τον κήπο, κλαδιά που κόβαμε και φτιάχναμε συνθέσεις… κάτι όπου ακόμη και σήμερα θυμάμαι με νοσταλγία, παρόλο που εκείνη δεν βρίσκεται στον κόσμο μας πλέον και που σκέφτομαι ότι ίσως ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός να με «δένει» ακόμα μαζί της… Φτιάξτε τις δικές σας οικογενειακές στιγμές, γεμίστε με αναμνήσεις το άλμπουμ της θύμησης, της καρδιάς και του μυαλού!

Οικογενειακές βόλτες

Τι πιο όμορφο από το να βγείτε όλοι μαζί να περπατήσετε στους φωτισμένους δρόμους, να χαζέψετε στα μαγαζιά, να κάνετε τις βόλτες σας, να απολαύσετε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό…

Μια μέρα χωρίς κινητά

Φυσικά, τα παραπάνω για να τα απολαύσετε και εσείς αλλά και τα παιδιά σας, εννοείτε ότι δεν είστε χωμένοι στο κινητό σας, είτε γιατί περιμένετε «ένα σημαντικό τηλεφώνημα», είτε για να σερφάρετε μακριά από τους αγαπημένους σας. Μάλλον χρειάζεται να αξιολογήσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας βέβαια, καθώς πολύ συχνά βλέπουμε την οικογένεια να κάθεται για φαγητό ή για έναν καφέ και αναψυκτικό σε ένα τραπέζι, χωρίς όμως να μιλούν, σα να μην έχουν τίποτα να πουν… και τι να πουν άλλωστε, εφόσον το ενδιαφέρον όλων τους βρίσκεται μέσα σε μια οθόνη κινητού… Συμφωνείστε λοιπόν πριν βγείτε από το σπίτι πως τα κινητά όλων θα μείνουν στο σπίτι ή αν είναι απαραίτητο να τα πάρετε μαζί, θα τα βάλετε στο κέντρο το ένα πάνω στο άλλο ως ένδειξη ότι αυτή είναι η ώρα σας!

Μιλήστε για τη φιλανθρωπία

Πρόκειται για μέρες χαράς και αγάπης. Είναι ευκαιρία να μιλήσετε μεταξύ σας για το τι σημαίνουν αυτές οι μέρες αλλά και πόσο σημαντική είναι η φιλανθρωπία. Πόσο σημαντικό είναι το μοίρασμα και το δόσιμο σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ξεκαθαρίστε ρούχα και παιχνίδια μαζί με τα παιδιά σας που δεν τα χρειάζονται και πηγαίνετε μαζί να τα δωρίσετε σε ιδρύματα και οργανώσεις ή ακόμα και στο δήμο σας. Προσοχή όμως σε δύο πράγματα: αυτά που θα επιλέξετε να δώσετε δεν είναι σπασμένα και σκισμένα αλλά γερά – φιλανθρωπία δε σημαίνει «δωρίζω τα σκουπίδια μου». Δεύτερον, φιλανθρωπία δεν σημαίνει ότι «είμαι ανώτερος από εσένα».

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved