Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχει το παιδί στην ανταλλαγή δώρων

Τι κερδίζουν τα παιδιά συμμετέχοντας στην ανταλλαγή δώρων;

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχει το παιδί στην ανταλλαγή δώρων
Bigstock

Τα παιδιά συνδέουν από πολύ μικρή ηλικία τα γενέθλιά τους και την περίοδο των γιορτών με τα δώρα.

Γίνονται αποδέκτες πολλών δώρων χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι. Γι΄αυτό κι είναι σημαντικό να μάθουν από νωρίς την αξία της προσφοράς. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες η προσφορά δώρων δημιουργεί ενσυναίσθηση και δείχνει στους άλλους ότι νοιάζεστε.

Τι θα αποκομίσουν τα παιδιά συμμετέχοντας στην ανταλλαγή δώρων;

Η προσφορά και η αποδοχή δώρων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας περνάει αρκετά σπουδαία μηνύματα στα παιδιά. Κατ’ αρχάς αισθάνονται μεγάλη χαρά για τα δώρα που παίρνουν τα ίδια αλλά και για τα δώρα που κάνουν. Χαίρονται να βλέπουν τη μαμά τους να χαμογελά με τη ζωγραφιά–δώρο που πήρε ειδικά φτιαγμένη από εκείνα με αγάπη.

Επιπλέον νιώθουν έντονη αγάπη, ο ένας σκέφτηκε τον άλλο και με τον τρόπο του τον έκανε χαρούμενο. Μαθαίνουν να είναι γενναιόδωρα και δοτικά, μαθαίνουν να προσφέρουν καθώς και την αληθινή αξία της προσφοράς που δεν είναι το υλικό αγαθό που στο τέλος φτάνει στον παραλήπτη αλλά κυρίως η σκέψη και το συναίσθημα που φέρει αυτή η πράξη, που σημαίνει «σε σκέφτηκα, σ’ αγαπώ και στο δείχνω». Τέλος, η αίσθηση ότι αυτά που νιώθουμε ως οικογένεια είναι αμοιβαία, δεν με αγαπά μόνο η μαμά, την αγαπώ κι εγώ και ο ένας το δείχνει στον άλλο. Με λίγα λόγια η ανταλλαγή δώρων ισχυροποιεί τους δεσμούς μιας οικογένειας και τονώνει το συναισθηματικό δέσιμο.

akriva-dora-xristougenna.jpg

Τρόποι για να μάθουν τα παιδιά την αξία του δώρου και της προσφοράς

Ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε να παιδιά να μάθουν πώς να ανταποδίδουν την προσφορά κατά τη διάρκεια των γιορτών ( κι όχι μόνο).

Το ζητούμενο δεν είναι απλά να γεμίσετε με δώρα το παιδί σας, ικανοποιώντας του όλες τις επιθυμίες ή τις περισσότερες εξ αυτών αλλά να μάθει να τα εκτιμά και να προσφέρει το ίδιο.

xristougenna-megalitero-paidi.jpg

Η προσφορά δώρων έχει πολλές μορφές

Μια ζωγραφιά, μια κάρτα, μια οποιαδήποτε κατασκευή αρκούν για να εμπλακούν τα παιδιά στη διαδικασία της προσφοράς. Δείξτε ενθουσιασμό κάθε φορά που το παιδί σας, σας κάνει ένα τέτοιο δώρο και επαινέστε το που θα σας σκέφτηκε.

Χαρτζιλίκι

Αν το παιδί σας έχει κουμπαρά, ζητήστε να προσφέρει μέρος αυτών για ένα φιλανθρωπικό σωματείο ή για την αγορά ενός δώρου άπορων παιδιών, κ.ο.κ. Είναι καλό να συμμετέχει τόσο στην αγορά δώρου όσο και στην απόδοσή του.

Τρόφιμα

Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ και αγοράστε τρόφιμα για να ενισχύσετε το κοινωνικό παντοπωλείο , τα συσσίτια του δήμου, φτωχές οικογένειες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εμπλακούν τα παιδιά στα ψώνια, στη διαδικασία της προσφοράς. Ενθαρρύνετε να σκεφτούν τι θα ήθελαν οι άλλοι , πώς μπορούν να συμπάσχουν με οικογένειες διαφορετικές από τις δικές τους.

Να θυμάστε ότι δε χρειάζονται υπερβολές πολλά ή μεγάλα δώρα. Αρκεί να είστε κοντά στα παιδιά και να τους θυμίζετε τον συμβολικό χαρακτήρα που έχει ένα δώρο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την μοναδική ένδειξη αγάπης,

Με πληροφορίες από rootsofaction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved