Καλοκαίρι: προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό του παιδιού για το χειμώνα

Τα σχολεία τέλειωσαν και οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν! Αυτό σημαίνει τέλος στο καθημερινό πρόγραμμα και τη ρουτίνα, περισσότερες ανέμελες ώρες και λιγότερη προσοχή στις λεπτομέρειες, για μικρούς και μεγάλους!

Καλοκαίρι: προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό του παιδιού για το χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι πράγματι να αποτελεί την περίοδο που ο οργανισμός βγαίνει από το πρόγραμμά του και χαλαρώνει, είναι ωστόσο μία περίοδος που εάν υπάρξει η απαραίτητη προσοχή μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα το χειμώνα. Αναλυτικότερα, είναι μία περίοδος που χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ο οργανισμός προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να ιδρώνει πιο πολύ και συχνότερα. Η υπερβολική και παρατεταμένη ζέστη οδηγεί σε λιγότερο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και σε συνδυασμό με τον κίνδυνο της αφυδάτωσης που αυξάνεται το καλοκαίρι, να αποδυναμωθεί ο οργανισμός. Για το λόγο αυτό κύριο μέλημα για τους γονείς θα πρέπει να είναι η σωστή διατροφή ώστε να μην χάσει το παιδί μέταλλα και βιταμίνες. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την παιδική επιδερμίδα.

Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι απαραίτητη η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, ώστε να παράγεται επαρκής ποσότητα ιδρώτα και με την εξάτμισή του να συντελεί στη διατήρηση της θερμοκρασίας και συνολικότερα της ομοιόστασης του οργανισμού. Η βιταμίνη C βοηθά στην καλή λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θερμοπληξίας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα δυνατό σύμμαχο για γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

gero anosopoiitiko paidion 1

Τα κεράσια, οι πιπεριές και οι ντομάτες αποτελούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η παρουσία της βιταμίνης Α στον οργανισμό, βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση των βλαβερών συνεπειών του ήλιου. Στις εύκολες επιλογές οι φράουλες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, πάντοτε όμως με την αντίστοιχη προσοχή και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το σπανάκι, το χοιρινό, το βοδινό κρέας και τα λιπαρά ψάρια αποτελούν έξυπνες διατροφικές επιλογές για επαρκή λήψη βιταμίνης Ε, η οποία δρα αντιοξειδωτικά και βοηθά στην αύξηση της σωματικής αντοχής και της μυϊκής δύναμης.

Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα προϋποθέτει φυσιολογικό σωματικό βάρος, καθότι η εμφάνιση παχυσαρκίας μπορεί να συσχετιστεί με την αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης άλλων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Είναι πολύ σημαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, με ιδιαίτερη προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης σνακ και έτοιμων λιχουδιών, με επιπρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά.

Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν τόσο για την τήρηση ενός συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου, από πλευράς ποιότητας, ποσότητας και ώρας φαγητού, όσο και για τη σωματική άσκηση του παιδιού. Τις θερμές μέρες ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και πιθανότητα αφυδάτωσης.

Τέλος, όσο και εάν το καλοκαίρι σημαίνει ανεμελιά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται ο προβλεπόμενος εμβολιασμός των παιδιών που αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved