Συμβουλές για γονείς: Τι να κάνετε αν το παιδί σας κολυμπάει και ξεσπάσει καταιγίδα

Ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι μία ξαφνική καταιγίδα, που θα χαλάσει για λίγο το ξένοιαστο παιχνίδι των παιδιών έξω από το σπίτι.

Συμβουλές για γονείς: Τι να κάνετε αν το παιδί σας κολυμπάει και ξεσπάσει καταιγίδα

Για κάθε ενδεχόμενο μεταβολής των καιρικών συνθηκών, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των παιδιών και τη δική τους, ιδιαίτερα με το ξέσπασμα καταιγίδας συνοδεία κεραυνών.

Σε γενικές γραμμές η έναρξη μιας καταιγίδας και η εκδήλωση κεραυνών μπορεί να συμβεί ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση. Σε κάθε περίπτωση που το παιδί παίζει ή απασχολείται έξω από το σπίτι, θα πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο «σχέδιο δράσης» για τις βροχερές μέρες. Ένα σημείο που αξίζει να τονιστεί, είναι πως μπορεί να ξεσπάσουν κεραυνοί χωρίς την εκδήλωση βροχής, ενώ μόνο στις ΗΠΑ 400 άτομα κάθε χρόνο τραυματίζονται από κεραυνούς, με τους 49 από αυτούς να καταλήγουν στο θάνατο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν, καθώς τα άτομα απείχαν λίγα μόνο μέτρα από ένα ασφαλές καταφύγιο. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την αναγκαιότητα γνώσης και τήρησης αυστηρών μέτρων προστασίας από τους γονείς.

keraynoi kai kategida pos tha profilaxete ta paidia 2

Αρχικά, κατά την έναρξη των διακοπών οι γονείς είναι καλό να συμβουλεύονται ένα μετεωρολογικό δελτίο προκειμένου να γνωρίζουν τις καιρικές προβλέψεις και να είναι επαρκώς και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Καλό θα είναι να διακόπτεται οποιαδήποτε δραστηριότητα του παιδιού που πραγματοποιείται στη φύση, μόλις οι γονείς παρατηρήσουν έντονη συννεφιά με σκούρο χρώμα, καθώς μία καταιγίδα μπορεί να ξεσπάσει από λεπτό σε λεπτό.

Ακόμη, στην περίπτωση που αντιληφθούν τους ήχους των κεραυνών (μπουμπουνητό) χωρίς να έχει ξεκινήσει η βροχή, καλό θα είναι να μεταφέρουν τα παιδιά σε κλειστό χώρο, καθώς και αυτό αποτελεί ένδειξη για ξέσπασμα καταιγίδας. Ένας μνημονικός κανόνας υπαγορεύει το εξής: μόλις δει ο γονιός έναν κεραυνό να ξεκινήσει να μετράει και να σταματήσει μόλις ακούσει τον ήχο του. Το παιδί θα πρέπει να είναι μέσα σε ασφαλές καταφύγιο πριν φτάσει το μέτρημα στον αριθμό 30.

Ταυτόχρονα, η διαίρεση του αριθμού που σταμάτησε με το 5 θα δώσει μία εκτίμηση σε μίλια της απόσταση από το σημείο του κεραυνού. Επιπλέον, η οποιαδήποτε δραστηριότητα του παιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της κολύμβησης θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μετά από 30 λεπτά από την εκδήλωση του τελευταίου κεραυνού ή αστραπής.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν προβλέψει επίσης να υπάρχει ένα ασφαλές καταφύγιο στο χώρο που βρίσκεται το παιδί, καθώς τα δέντρα, οι σκηνές, οι πυλώνες, οι κερκίδες, οι σκάλες, τα υπόστεγα και οι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης δεν αποτελούν ασφαλείς επιλογές! Στην πραγματικότητα, οι ασφαλείς επιλογές σε ανοιχτούς χώρους είναι ελάχιστες, ενώ το πιο ασφαλές καταφύγιο είναι κατασκευές με 4 συμπαγείς τοίχους, ηλεκτρικές και τηλεφωνικές καλωδιώσεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ασφαλής επιλογή για το παιδί, καλό θα είναι να καταφύγει σε ένα όχημα με σκληρή οροφή και να μην αγγίζει το πληκτρολόγιο του ραδιοφώνου ή τις χειρολαβές από τις πόρτες στην περίπτωση που είναι μεταλλικές.

keraynoi kai kategida pos tha profilaxete ta paidia 1

Το παιδί και οποιοσδήποτε κολυμπάει θα πρέπει να απομακρυνθεί από το νερό το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, σε εσωτερικού χώρους, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ανοιχτά παράθυρα, το νεροχύτη, την τουαλέτα και τη μπανιέρα καθώς επίσης και με τις ηλεκτρικές πρίζες. Ο λόγος είναι πως κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας μπορεί το ηλεκτρικό φορτίο να περάσει μέσα από αυτές τις συσκευές και να μεταφερθεί σε κάποιον, ακόμη και σε κλειστό χώρο.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν κάποιος χτυπηθεί από αστραπές θα πρέπει να δεχτεί άμεσα ιατρική βοήθεια και να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Σε αντίθεση με όσα λέγονται συχνά, ένας άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρει ηλεκτρικό φορτίο και είναι ασφαλής για όποιος επιμεληθεί την κατάστασή του, ενώ ένας κεραυνός μπορεί να χτυπήσει δύο φορές ένα σημείο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved