Πάσχα: Συμβουλές υγείας για παιδιά

Μικρές λεπτομέρειες και σημεία που θα πρέπει να δείξουν προσοχή οι γονείς κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Πάσχα: Συμβουλές υγείας για παιδιά
Bigstock

Η πιο όμορφη περίοδος της άνοιξης για τα παιδιά μόλις έχει ξεκινήσει, οι πασχαλινές διακοπές! Μία πολύ σημαντική περίοδος για τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να ξεκουραστούν, να ξεφύγουν από τους εντατικούς ρυθμούς και το αυστηρό πρόγραμμα της καθημερινότητας και φυσικά να χαρούν με ανεκτίμητες οικογενειακές στιγμές! Στο άρθρο αυτό γίνεται μία προσπάθεια να συγκεντρώσω μικρές λεπτομέρειες και σημεία που θα πρέπει να δείξουν προσοχή οι γονείς κατά τη διάρκεια των διακοπών, ώστε να περάσουν υπέροχα με τα παιδιά τους, με ασφάλεια και υγεία!

drastiriotites-kyriaki-toy-pasxa-(1).jpg

Οι ημέρες αυτές συνοδεύονται από χαλαρούς ρυθμούς στη διατροφή, με αποκορύφωση το γιορτινό τραπέζι. Οι γονείς ωστόσο είναι καλό να έχουν έναν έλεγχο σε όλα όσα καταναλώνει το παιδί, τόσο ως προς την ποιότητα των τροφών όσο και ως προς την ποσότητά τους. Καλό είναι να μην παραλείπονται γεύματα και όσο είναι εφικτό τα σνακ να αποτελούνται από υγιεινές επιλογές, όπως λαχανικά και φρούτα εποχής. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνούν το νερό, ιδιαίτερα τώρα που το Πάσχα συνοδεύεται από ζεστές ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων το παιδί παίζει και ιδρώνει αρκετά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ως προς την κατανάλωση των γλυκών και των επιδορπίων, καθότι η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε περιττά κιλά.

Σήμερα προσέξτε την ασφάλεια των παιδιών!

Όσον αφορά τα ταξίδια και τις ολιγοήμερες διακοπές μακριά από το σπίτι, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς δύο κρίσιμα σημεία. Αρχικά ως προς την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έχοντας συντηρήσει επαρκώς το αυτοκίνητο και φυσικά έχοντας προμηθευτεί το ενδεδειγμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Ο οδηγός θα πρέπει να οδηγεί ξεκούραστος και νηφάλιος, χωρίς να έχει καταναλώσει αλκοόλ. Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό σημείο προσοχής, είναι το φαρμακείο των διακοπών, το οποίο θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους. Οι γονείς πριν ξεκινήσουν θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους σχετικά με όλα όσα θα πρέπει να περιέχονται στο φαρμακείο, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για ό,τι συμβεί, από έναν ελαφρύ τραυματισμό μέχρι κάποια εποχική αλλεργία.

Οι γονείς κατά τη διάρκεια των διακοπών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το παιδί παίζει, ώστε ο χώρος που επιλέγει κάθε φορά να είναι ενδεδειγμένος για την ηλικία του. Δεν θα πρέπει ποτέ να παίζει χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα, ιδιαίτερα σε χώρους με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένο και μπορεί να κρύβουν κινδύνους, όπως η αυλή και η πισίνα ενός ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει η οικογένεια για λίγες ημέρες. Μεγάλη προσοχή απαιτείται και το βράδυ της Ανάστασης, κατά τη διάρκεια του οποίου τα βεγγαλικά και οι κροτίδες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, ενώ μπορούν να τα τρομάξουν και να τα φοβίσουν.

Με λίγη προσοχή και την κατάλληλη προετοιμασία, οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν ήρεμες και ξέγνοιαστες ημέρες για ολόκληρη την οικογένεια!

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved