Πασχαλινοί περίπατοι με την οικογένεια, η καλύτερη θεραπεία για την ψυχική υγεία

Οι πασχαλινές διακοπές συμπίπτουν με την περίοδο της άνοιξης.

Πασχαλινοί περίπατοι με την οικογένεια, η καλύτερη θεραπεία για την ψυχική υγεία

Το περπάτημα και οι κοινές δραστηριότητες παιδιών και γονιών ενώνουν την οικογένεια

Η καθημερινότητα μικρών και μεγάλων χαρακτηρίζεται από στρες και ένταση. Η ανάγκη να προλάβουμε τα πάντα, να πάμε στις εξωσχολικές δραστηριότητες, να ετοιμάσουμε τα μαθήματα της επόμενης μέρας, να κάνουμε προετοιμασία για εξετάσεις ξένων γλωσσών και πολλά άλλα δεν αφήνουν χρόνο για χαλάρωση. Πίεση και στρες επικρατούν και στα παιδιά και στους γονείς.

Οι πασχαλινές διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για δραστηριότητες κοντά στη φύση που εκτός από διασκέδαση συμβάλλουν και στην ψυχική υγεία της οικογένειας.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας ίσως είναι ο καλύτερος, και στη χώρα μας είναι και πολύ προσιτός.Οι ειδικοί προτείνουν τους περιπάτους στη φύση και τονίζει ότι όχι μόνο αποτελούν μια εφικτή και οικονομική πρόταση διασκέδασης, αλλά έχουν αναμφισβήτητα οφέλη στο δέσιμο της οικογένειας, στην ενίσχυση των συναισθηματικών δεσμών, στη μείωση του καθημερινού άγχους-στρες, ενώ παράλληλα επηρεάζονται θετικά και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως είναι η μνήμη και η διάθεση.

Ο περίπατος βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες,το απλό περπάτημα μέσα στη φύση και οι αναρριχητικές διαδρομές σε μονοπάτια είναι αρκετά για να αυξηθεί το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της μνήμης.

Ο περίπατος σε συνδυασμό με άσκηση και παιχνίδια μπορεί να σταθεροποιήσει τη θετική διάθεση

Πολλά νέα παιδιά αλλά και γονείς, μολονότι δεν έχουν επίσημα διαγνωστεί με κατάθλιψη, συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν κίνητρα. Θεωρούν ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες και διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που συναντάμε στην κατάθλιψη εξηγεί ο κύριος Μαντούδης. Το περπάτημα σε συνδυασμό με άσκηση και παιχνίδια στη φύση, όπως μπάλα, κυνηγητό, ρακέτες, βόλεϊ, ποδηλασία, αυξάνουν την έκκριση των επιπέδων των ορμονών Β ενδορφίνης που μπορεί να μειώσει την αρνητική διάθεση. Οι συχνές βόλτες και οι περίπατοι κοντά στη φύση μας βοηθούν να αποστασιοποιηθούμε από τα καθημερινά προβλήματα και να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις αφού το περπάτημα σε συνδυασμό με το παιχνίδι μειώνει τα συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης.

Η γνώμη του ειδικού

Περπάτημα, πεζοπορία, δράση, παιχνίδι, χαλάρωση, φύση, οικογένεια είναι οι λέξεις που μπορούν να γίνουν για παιδιά και γονείς η καλύτερη θεραπεία για όλες τις ψυχικές διαταραχές. Ας το βάλουμε στο καθημερινό εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας όχι μόνο τώρα που είναι Πάσχα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved