Καμπύλες ανάπτυξης παιδιών (αγόρια – κορίτσια)

Οι τιμές για κορίτσια και οι τιμές για αγόρια.

Καμπύλες ανάπτυξης παιδιών (αγόρια – κορίτσια)
Bigstock

Με την άφιξη του νεογέννητου στη ζωή, οι γονείς λαμβάνουν το παιδιατρικό βιβλιάριο υγείας, στο οποίο καταγράφεται η πορεία της ανάπτυξης και της υγείας του παιδιού τους. Ένα τμήμα αυτού του βιβλιαρίου είναι ειδικά αφιερωμένο στις αναπτυξιακές καμπύλες, όπου ο παιδίατρος καταγράφει τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως ύψος, βάρος και την περίμετρο κεφαλής, σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεων. Οι καμπύλες αυτές αποτελούν διαγράμματα τα οποία, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναπαριστούν την αναμενόμενη φυσιολογική ανάπτυξη και πορεία ενός παιδιού σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ανάλογα με αυτές τις μετρήσεις, ο παιδίατρος πληροφορεί τους γονείς για τη θέση του παιδιού στις καμπύλες ανάπτυξης, παρέχοντας παραδείγματα όπως η θέση σε σχέση με το βάρος και κατόπιν δίνει τις απαραίτητες συστάσεις.

«Χρήση καμπυλών ανάπτυξης νέου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού»

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτές τις καμπύλες για σύγκριση των τιμών με άλλα παιδιά, καθότι η έννοια του φυσιολογικού ρυθμού ανάπτυξης ενός παιδιού έχει ευρεία χρήση και δεν σημαίνει πως μια διαφοροποίηση σε σχέση με άλλα παιδιά, θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Άλλωστε σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, παρατηρείται μία απότομη αύξηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Καμπύλες ανάπτυξης παιδιών (αγόρια – κορίτσια)

Οι καμπύλες ανάπτυξης επίσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς διαμορφώνονται από το μέσο όρο των τιμών των παιδιών που μεγαλώνουν αντίστοιχα σε κάποιο μέρος. Έτσι, οι καμπύλες ανάπτυξης στη χώρα μας έχουν διαμορφωθεί από το Ινστιτούτο Υγειας του Παιδιού. Από την άλλη πλευρά επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως οι καμπύλες ανάπτυξης και ένας φυσιολογικός μέσος όρος σε αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τον τακτικό έλεγχο του παιδιού από τον παιδίατρο, ο οποίος θα πρέπει να το παρακολουθεί συχνά και να αξιολογεί το ρυθμό ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική του κάλυψη και συνολικά το επίπεδο υγείας του.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved