Τι μπορώ να κάνω για να ψηλώσει το παιδί μου;

Μια κοινή ανησυχία όλων των γονέων είναι το παιδί τους να διατρέφεται σωστά ώστε να ψηλώσει. Όχι άδικα αφού οι καμπύλες ανάπτυξης ύψους και βάρους αποτελούν δείκτη καλή σωματικής υγείας.

Τι μπορώ να κάνω για να ψηλώσει το παιδί μου;

Πως μπορεί μια μητέρα να ξέρει αν το παιδί της έχει το ενδεδειγμένο ύψος για την ηλικία του;

Το ύψος του παιδιού υπολογίζεται με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης που βρίσκονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Ανάλογα το φύλο, επιλεγούμε το διάγραμμα αγόρι/κορίτσι και πηγαίνουμε στην ηλικία του παιδιού μας. Στη στήλη έχει τις τιμές του ύψους σε εκατοστά ενώ η άλλη έχει το βάρος- ύψος. Στο σημείο που ενώνονται οι δυο συντεταγμένες είναι το σημείο που είναι τώρα το παιδί μας. Επίσης, έχει τις εκατοστιαίες θέσεις, η δεξιά καμπύλη αντιστοιχεί στην χαμηλότερη ενώ η κλίμακα η πάνω είναι η υψηλότερη.

Πρακτικά το παιδί μας είναι έξω από τα ανώτερα ή κατώτερα σημεία του διαγράμματος και χρειάζεται να μιλήσουμε με τον παιδίατρο μας ώστε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το τρόπο που θα το αντιμετωπίσουμε. Συνήθως γίνεται παραπομπή σε ενδοκρινολόγο. Αρκετά παιδιά όμως βρίσκονται στις κατώτερες εκατοστιαίες θέσεις, που πρακτικά δεν κάνουμε ενδοκρινολογικό έλεγχο, αλλά από την άλλη μεριά χρειάζεται να τα παρακολουθούμε τόσο εμείς οι γονείς, όσο και ο παιδίατρος.

ti na kano gia na psilosei to paidi mou 2

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για ώστε να βοηθήσουν το παιδί του να ψηλώσει

Τακτική παρακολούθηση και καταγραφή με βάση τις εκατοστιαίες καμπύλες. Αν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει στασιμότητα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 8 μήνες να ενημερώσουν τον παιδίατρο να εξετάσει το παιδί ώστε να κρίνει αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Εκείνος θα σας παραπέμψει για περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις, συνήθως σε παιδιατρικό νοσοκομείο.

Ύψος και ο ρόλος της διατροφής

Δώστε σημασία στην διατροφή του παιδιού σας και στο διαιτολόγιο του. Συγκριμένα θα πρέπει να έχει μια θερμιδικά και ποιητικά ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή να τρώει από όλες τις κατηγορίες των φαγητών. Αντίθετα, ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά από πολύ νωρίς, π.χ. δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει ελλείψεις και ανεπάρκειες σε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, συνεπώς μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάπτυξή του και, εκτός των άλλων προβλημάτων, να μην αποκτήσει το τελικό ύψος που θα μπορούσε.

Ύψος και αθλητισμός

Η γυμναστική και αθλητισμός συμβάλουν στην καλή σωματική διάπλαση αλλά και στο ύψος που θα αποκτήσει το παιδί μας. Υπάρχουν αθλήματα που ενισχύουν την ανάπτυξη και επιταχύνουν το μεταβολισμό ενεργοποιώντας το ορμονικό σύστημα. Τέτοια είναι ο στίβος, η κολύμβηση, το μπάσκετ αλλά και δραστηριότητες με κίνηση όπως ο χορός κ.α.

Αντίθετα, ορισμένα αθλήματα και ο πρωταθλητισμός, όπου η προετοιμασία των αθλητών απαιτεί εντατική προπόνηση σε συνδυασμό με ουσίες, όταν γίνονται στην προ εφηβεία και εφηβεία μπορεί να διατάξουν ή να αναστείλουν την εξέλιξη του ύψους.

Αθλήματα που έχουν απαραίτητη προϋπόθεση το σταθερό βάρος, όπως είναι η πυγμαχία και η ρυθμική/ ενόργανη γυμναστική για τα κορίτσια ή η άρση βαρών, καταπονεί τα σημεία εκείνα των οστών από όπου αρχίζει η επιμήκυνσή τους.

ti na kano gia na psilosei to paidi mou 3

Ποτέ μπορώ να δώσω αυξητική ορμόνη στο παιδί μου ;

Το ύψος και ο ρόλος στην ψυχολογία του παιδιού αποτελούν ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί μόνο τους γονείς αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε με θεραπείες αυξητικής ορμόνης, την όποια συνιστά ο ενδοκρινολόγος σε παιδιά που παρουσιάζουν διαπιστωμένα βιολογική διαταραχή στα επίπεδα της ενδογενώς παραγόμενης αυξητικής ορμόνης ή άλλων αυξητικών παραγόντων πάντα κάτω από ιατρική επίβλεψη αφού συνεκτιμηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, η χορήγηση αυξητικής ορμόνης σε παιδί που δεν έχει ενδείξεις για να πάρει αυξητική ορμόνη, δηλαδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναγκαιότητα, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, που θα το συνοδεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος οδήγησε σε γενιές σωματικά πιο εύρωστες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved