Γιατί το μωρό μετά το εμβόλιο τρώει λιγότερο ή ανεβάζει πυρετό;

Τα πρώτα εμβόλια του μωρού και τι να γνωρίζετε.

Γιατί το μωρό μετά το εμβόλιο τρώει λιγότερο ή ανεβάζει πυρετό;
Bigstock

Αρχικά να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος προστασίας από σοβαρές νόσους. Εφόσον εμβολιαστούμε, το σώμα μας είναι ικανότερο να καταπολεμήσει αυτές τις ασθένειες σε περίπτωση που εκτεθούμε σε αυτές.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια

Ας δούμε όμως πρώτα πώς λειτουργούν τα εμβόλια. Τα εμβόλια περιέχουν ένα μικρό μέρος του βακτηριδίου ή του ιού που προκαλεί την ασθένεια, ή πάρα πολύ μικρές ποσότητες των χημικών ουσιών που παράγει το βακτηρίδιο. Τα εμβόλια λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να παράγει αντισώματα (τις ουσίες δηλαδή που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες). Εάν το παιδί σας έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη λοίμωξη, για την οποία έχει εμβολιαστεί, τα αντισώματα θα την αναγνωρίσουν και θα είναι έτοιμα να το προστατέψουν. Επειδή τα εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί με τόση επιτυχία, ασθένειες όπως η διφθερίτιδα ή η πολιομυελίτιδα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Υπάρχουν μερικές νόσοι που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των παιδιών ή μόνιμες βλάβες στην υγεία τους, όπως για παράδειγμα η μηνιγγίτιδα ή ο τέτανος. Οι εμβολιασμοί παρέχονται ώστε να προετοιμαστεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και να αντισταθεί σε αυτές τις νόσους σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες λοιμώξεις.

hpv-emvolio.jpg

Κορίτσι που έχει κάνει εμβόλιο.

Bigstock

Μία πολύ συχνή ερώτηση των γονέων στον παιδίατρο είναι γιατί μετά από εμβολιασμό τα παιδιά μπορεί ν ανεβάσουν πυρετό ή να εμφανίζουν ανορεξία.

Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για αυτά τα συμπτώματα. Είναι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.

Η εμφάνιση πυρετού ή πιο σωστά η αύξηση της θερμοκρασίας του παιδιού πάνω από το φυσιολογικό εύρος αποτελεί μια πολύ συχνή συστηματική παρενέργεια των εμβολιασμών που διενεργούνται στα βρέφη και τα μικρά παιδιά .

Ο πυρετός αναφέρεται ως πολύ συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου δηλαδή εμφανίζεται σε 1 ή και περισσότερα από τα 10 παιδιά που εμβολιάζονται. Ο πυρετός αυτός θα εμφανιστεί συνήθως το πρώτο 48 ώρο μετά τον εμβολιασμό. Πυρετός ο οποίος εμφανίζεται αρκετές μέρες μετά τον εμβολιασμό συνήθως οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία πχ μια ίωση που συνυπάρχει.

Πολλές φορές ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται και μετά τη συγχορήγηση κάποιων εμβολίων. Η συγχορήγηση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πυρετού. Ο πυρετός που ακολουθεί τον εμβολιασμό είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού λειτουργεί σωστά και προσπαθεί να παράγει αντισώματα για τον εξασθενημένο ιό ή μικρόβιο που εισήλθε στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό έτσι ούτως ώστε να υπάρχουν αντισώματα για τη συγκεκριμένη νόσο. Συνεπώς σε περίπτωση που το παιδί έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη νόσο στο μέλλον δεν θα νοσήσει γιατί θα έχει ήδη παράγει αυτά τα αντισώματα λόγω του εμβολίου.

Ο πυρετός για τα περισσότερα εμβόλια εμφανίζεται μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο και διαρκεί 48 ώρες υπάρχουν όμως και κάποια εμβόλια που ενδέχεται να εμφανιστεί από την πρώτη έως και τη δωδέκατη μέρα από τον εμβολιασμό και συνήθως εμφανίζεται 5 έως 10 μέρες μετά τη χορήγηση και διαρκεί από 2 έως 5 εικοσιτετράωρα.

Ο πυρετός που οφείλεται σε κάποιο εμβόλιο της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας αυτόπεριορίζεται και υποχωρεί χωρίς επιπλοκές ενώ δεν είναι πάντα απαραίτητη η χορήγηση αντιπυρετικών όταν όμως ο πυρετός είναι υψηλός ή υπάρχουν και άλλα συμπτώματα καλό είναι να χορηγείται αντιπυρετικό.

Ο πυρετός λοιπόν είναι μια φυσιολογική και καλή αντίδραση του οργανισμού απέναντι στον εμβολιασμό και δεν πρέπει να τρομάζει τους γονείς.

Άλλα συχνά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό εκτός από τον πυρετό είναι η ερυθρότητα και ο πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, η κόπωση, η αδυναμία, η ευερεθιστότητα και η ανορεξία σε κάποιες περιπτώσεις. Όλα αυτά περιορίζονται μέσα σε λίγες μέρες και οφείλονται και πάλι στην προσπάθεια του οργανισμού να παράγει αντισώματα ή σε τοπική δερματική αντίδραση του εμβολίου.

Ειδικά στα μικρά βρέφη η ανορεξία είναι ιδιαίτερα συχνή παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό ή η υπνηλία σε κάποιες περιπτώσεις και δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς για τους λόγους που προαναφέραμε.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved