Mantoux: Τι είναι και γιατί πρέπει να γίνεται;

Η mantoux είναι ένα τεστ, μια διαγνωστική δοκιμασία για να διαπιστώσουμε αν ένας άνθρωπος έχει μολυνθεί από το μικρόβιο (μυκοβακτηρίδιο) της φυματίωσης. Για τη διενέργεια φυματινοαντίδρασης χρησιμοποιείται διεθνώς η μέθοδος Mantoux.

Mantoux: Τι είναι και γιατί πρέπει να γίνεται;

Αποτελεί την πλέον απλή και εύχρηστη μέθοδο ανίχνευσης της φυματιώδους μόλυνσης, παρά το γεγονός ότι η ευαισθησία και η ειδικότητά της ευρίσκονται μεταξύ 90-95%.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η mantoux;

Εξαρτάται, αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος. Πρέπει απαραιτήτως να γίνεται σε ηλικία 12-13 μηνών λίγο πριν το εμβόλιο Μ-Μ-R (ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας). Επίσης, πρέπει να γίνεται λίγο πριν από το εμβόλιο της φυματίωσης (ΒCG). Και τέλος,σε κάθε περίπτωση πυρετού ή βήχα, που υποψιαζόμαστε πως το άτομο (παιδί) πάσχει από φυματίωση.

Πώς γίνεται;

Χρησιμοποιείται φυματίνη η οποία περιέχει 5 IU (Διεθνείς Μονάδες)/0,1ml έτοιμου διαλύματος. Χορηγείται αυστηρά ενδοδερμικά, στο μέσον περίπου του αντιβραχίου, με τη χρήση σύριγγας ινσουλίνης, βελόνη Νο.16 και τη σύριγγα τοποθετημένη κατά μήκος του αντιβραχίου προσπαθώντας να δημιουργηθεί ένας μικρός πομφός (εξόγκωμα) ίδιου μεγέθους με το τσίμπημα του κουνουπιού. Δεν πρέπει να προκαλείται υπεραιμία στο δέρμα από έντονη τριβή και αν το δέρμα είναι καθαρό αρκεί απλή επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα.

Μετά τη mantoux μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στο παιδί;

Ναι, μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, αρκεί να μην τρίψουμε έντονα το σημείο της ένεσης. Δεν δημιουργεί πυρετό, και δεν χρειάζεται το παιδί να κάνει τις επόμενες μέρες ειδική διατροφή.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι θετική;

Το αποτέλεσμα αξιολογείται σε 48-72 ώρες μετρώντας ο παιδίατρος μία σκληρία, η οποία εκφράζεται σε χιλιοστά κατά τον κάθετο άξονα του αντιβραχίου, ενώ αγνοείται η τυχούσα ερυθρότητα.

Το αποτέλεσμα θεωρείται θετικό όταν η ΦΑ έχει διάμετρο >= 10 χιλ.,αλλά και όταν έχει >5 χιλ., όταν είναι γνωστό ότι το παιδί ήρθε σε επαφή με ενήλικο φυματικό ή έχει υποκείμενο νόσημα που προκαλεί ανοσοκαταστολή. Ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα παραμένει χωρίς μεταβολή επί μία βδομάδα, η δε υπέρχρωση του δέρματος μπορεί να διατηρηθεί επί ένα και πλέον μήνα.

Αν το παιδί μου έχει θετική mantoux σημαίνει ότι έχει φυματίωση;

Αν σε ένα παιδί βρεθεί θετική mantoux σημαίνει ότι έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο και δεν νοσεί απαραίτητα από φυματίωση. Θα αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες από τον γιατρό και χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος με εξετάσεις στο παιδί και στους ενήλικες που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή:Α.Κωνσταντόπουλος, Κλινική Παιδιατρική

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved