Εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί να πλένει τα δόντια του

Πώς θα μάθει το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί να πλένει τα δόντια του
Bigstock

Οι γονείς κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να ξεκινήσουν την εκπαίδευση του παιδιού, ως προς τους τρόπους διατήρησης της στοματικής υγιεινής και της υγείας των δοντιών τους. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά το γεγονός πως τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μιμούνται τους ενήλικες, στην προσπάθειά τους να μάθουν να είναι ανεξάρτητα. Έτσι, ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών μπορεί να τους γίνει μία συνήθεια, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μπορούν να αναλάβουν τον απόλυτο έλεγχο και να μην είναι απαραίτητη η παρουσία ενήλικα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος τόσο στην ποσότητα οδοντόπαστας που χρησιμοποιείται, όσο και στον τρόπο χειρισμού της οδοντόβουρτσας.

vourtsisma-dontion-1.jpg

δο

Πλύσιμο δοντιών και πίνακας επιβράβευσης

Ένας εύκολος τρόπος προκειμένου τα παιδιά να μυηθούν στην καθημερινή συνήθεια του καθαρισμού των δοντιών είναι ο πίνακας επιβράβευσης. Κάθε φορά που το παιδί θυμάται να πλύνει τα δόντια του και ολοκληρώνει τη διαδικασία, οι γονείς μπορούν να τοποθετούν ένα αυτοκόλλητο σε ένα πίνακα, ώστε το παιδί να έχει κίνητρο για μεγαλύτερη επιβράβευση.

Η ρουτίνα πρέπει να ακολουθείται και στο βούρτσισμα των δοντιών

Ανεξάρτητα από την κούραση της ημέρας, οι γονείς θα πρέπει να τηρούν αυστηρά το πρόγραμμα για το πλύσιμο των δοντιών, με τη διάθεση του απαιτούμενου χρόνου ώστε να γίνεται επαρκής και σωστός καθαρισμός.

Με τι οδοντόκρεμα να πλύνει το μικρό παιδί τα δόντια του;

Όσον αφορά την επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας, μετά την ηλικία των τριών ετών, συνιστάται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού.

Τακτικός έλεγχος σε παιδοδοντίατρο

Οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελούν και τον τακτικό έλεγχο των δοντιών σε παιδοδοντίατρο, καθώς εκείνος θα συστήσει τη φθορίωση σε περίπτωση που είναι αναγκαία. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία φιλική σχέση μεταξύ παιδοδοντιάτρου και παιδιού, ώστε να νιώσει ασφάλεια το παιδί και ταυτόχρονα να κατανοήσει την αναγκαιότητα της υγείας των δοντιών.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved