Τριχόπτωση στα παιδιά -Τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι να κάνουν οι γονείς

  • Τριχόπτωση στα μωρά - Πότε είναι φυσιολογική
  • Γυροειδής αλωπεκία
  • Τριχοτιλλομανία
  • Δερματοφυτίαση
Μαριαλένα Κυριακάκου
Τριχόπτωση στα παιδιά -Τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι να κάνουν οι γονείς

Τριχόπτωση στα μωρά - Πότε είναι φυσιολογική

Πολλές φορές οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη τριχόπτωση στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αγωνία και αναστάτωση εάν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος και σοβαρό πρόβλημα. Σίγουρα η ηλικία του παιδιού επηρεάζει σημαντικά την εκδήλωση τριχόπτωσης, καθώς για παράδειγμα τα νεογέννητα χάνουν τα μαλλιά τους ήδη από τις πρώτες ημέρες ζωής τους. Πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, η οποία δεν θα πρέπει να προκαλεί άγχος.

trixoptosi sta paidia alopekia 1

Γυροειδής αλωπεκία

Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές αιτίες που μπορούν να προκαλούν περιστασιακά τριχόπτωση. Μία από αυτές είναι η γυροειδής αλωπεκία, κατά την οποία τα παιδιά χάνουν τμήμα των μαλλιών τους χωρίς όμως κάποια εντοπισμένη αιτία. Η τριχόπτωση αυτή εκδηλώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές στο κεφάλι, στις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου μαλλιά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η βασική αιτία εκδήλωσής της είναι το πολύ έντονο άγχος, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως δεν είναι απειλητική για τη ζωή του παιδιού. Πράγματι στο αμέσως επόμενο διάστημα των 6 μηνών τα μαλλιά θα επανέλθουν.

Τριχοτιλλομανία

Μία άλλη αιτία τριχόπτωσης είναι η τριχοτιλλομανία, κατά την οποία το ίδιο το παιδί τραβά και εκριζώνει τις τρίχες. Πρόκειται για ένα είδος συνήθειας, κυρίως την ώρα που διαβάζει το παιδί ή παρακολουθεί τηλεόραση. Για το λόγο αυτό εμφανίζεται στο μισό της κεφαλής κάθε φορά, αναλόγως εάν το παιδί είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να μην δίνουν σημασία, ώστε το παιδί μόνο του να ξεχάσει και να ξεπεράσει σταδιακά αυτή τη συνήθεια.

trixoptosi sta paidia alopekia 2

Δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση είναι άλλη μια συχνή αιτία τριχόπτωσης, η οποία προκαλείται από την παρουσία μύκητα που μεταδίδεται μέσω κατοικιδίων όπως η γάτα και ο σκύλος. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μόλυνση που μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών, ιδιαίτερα εάν μοιράζονται αντικείμενα και προσωπικά είδη. Η θεραπεία γίνεται με χρήση αντιμυκητισιακών φαρμάκων καθώς και ειδικών σαμπουάν.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved