Τριχόπτωση στα παιδιά: Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας των μαλλιών

Απώλεια μαλλιών στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τριχόπτωση στα παιδιά: Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας των μαλλιών
φώτο: pexels.com / Misha Voguel

Η απώλεια μαλλιών δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά ωστόσο οι γονείς ανησυχούν ειδικά όταν παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επειδή η πτώση μαλλιών μπορεί να έχει βαθιά ψυχολογική επίδραση στα παιδιά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αίτια τριχόπτωσης

Διατροφή

Συνήθως ο πιο συχνός λόγος τριχόπτωσης στα παιδιά είναι η έλλειψη βιταμινών. Εάν ένα παιδί έχει ανεπάρκεια σιδήρου, ψευδαργύρου, νιασίνης, βιοτίνης και πρωτεϊνών , μπορεί να παρουσιάσει απώλεια μαλλιών. Ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ή να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα για να αντισταθμίσει το διατροφικό έλλειμμα.

trixoptosi1

Tinea capitis

Πρόκειται για μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από έναν μύκητα. Μεταδίδεται όταν τα παιδιά μοιράζονται αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα. Γίνεται αντιληπτή η μόλυνση καθώς αναπτύσσονται μπαλώματα στο κεφάλι με μαύρες κουκίδες εκεί που έχουν πέσει οι τρίχες. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιακές τοπικές κρέμες και αντιμυκητιακά σαμπουάν.

Αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί την τριχόπτωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια από τα οποία μεγαλώνουν τα μαλλιά. Περίπου 1 στα 1.000 παιδιά έχει αλωπεκία που ονομάζεται alopecia areata.

Τριχοτιλομανία

Η τριχοτιλομανία είναι μια διαταραχή στην οποία τα παιδιά τραβούν τα μαλλιά τους. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Μερικά παιδιά τραβούν τα μαλλιά τους ως ένα είδος απελευθέρωσης ενώ άλλα δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Επίσης, ορισμένα, τρώνε τα μαλλιά που τραβούν και μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες μπάλες στην κοιλιά τους.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματός σας.Στον υποθυρεοειδισμό , ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αύξηση βάρους
  • δυσκοιλιότητα
  • κούραση
  • ξηρά μαλλιά ή τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών πρέπει να σταματήσει όταν το παιδί σας λαμβάνει φάρμακα με θυρεοειδή ορμόνη. Αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να αναγεννηθούν όλα τα μαλλιά.

trixoptosi

Τριχόπτωση στα μωρά

Μερικές φορές, τα παιδιά χάνουν τα μαλλιά τους για λόγους που δεν είναι ιατρικοί.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής τους, τα περισσότερα μωρά θα χάσουν τα μαλλιά με τα οποία γεννήθηκαν. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Επίσης, μερικά μωρά χάνουν τα μαλλιά στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής τους επειδή τρίβουν το κεφάλι τους επανειλημμένα στο στρώμα της κούνιας.

Μιλώντας στο παιδί σας για την τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ενοχλητική για οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική για ένα παιδί. Εξηγήστε του γιατί συμβαίνει η τριχόπτωση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν είναι το αποτέλεσμα μιας θεραπευόμενης ασθένειας, τονίστε ότι τα μαλλιά του θα μεγαλώνουν ξανά.
Εάν δεν είναι αναστρέψιμο, βρείτε τρόπους για να αποκρύψετε την τριχόπτωση. Μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Καινούργιο κούρεμα
  • καπέλο
  • κασκόλ

Αντιμετώπιση

Συχνά, η τριχόπτωση δεν είναι σοβαρή και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι μερικές φορές στην αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα του παιδιού σας..Διατίθενται θεραπείες για την τριχόπτωση στα παιδιά, αλλά θα πρέπει να την επιλέξετ μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο .

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved