Πότε ξεκινάει και γιατί γίνεται απαραίτητη η κοινωνικοποίηση στα παιδιά

Το ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι χωρίς δραστηριότητες και με ένα παιδί στο σπίτι τα απογεύματα περνάνε πολύ αργά και τα πρωινά μοιάζουν ατελείωτα.

Πότε ξεκινάει και γιατί γίνεται απαραίτητη η κοινωνικοποίηση στα παιδιά

Ειδικά όταν τα παιδιά αρχίζουν να περπατάνε, δείχνουν να έχουν «βαρεθεί» τα παιχνίδια τους και αναζητούν πια κάτι πιο δυναμικό και ομαδικό.

Πλησιάζοντας τους 18 μήνες, η επαφή με άλλα παιδιά (εάν δεν έχει γίνει έως τώρα) γίνεται αναγκαία, απαραίτητη και επιθυμητή. Τα παιδιά επιδιώκουν να παίξουν με άλλα παιδιά και η κοινωνικοποίηση αρχίζει πια να γίνετε απαραίτητο στοιχείο ενός υγιούς μεγαλώματος. Το παράλληλο παιχνίδι, δίνοντας ελάχιστη σημασία στο διπλανό τους, σταματάει και το διαδραστικό στοιχείο εμφανίζετε δυναμικά καθώς η αλληλεπίδραση αποκτάει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έρχεται η ώρα να μάθουν σιγά και σταδιακά να μοιράζονται, να ανταλλάζουν, και να περιμένουν τη σειρά τους. Μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδα, αντιλαμβάνονται έννοιες όπως αρχή, μέση και τέλος, οριοθετούνται, διεκδικούν, αναζητούν τη ρουτίνα και την επιβράβευση.

koinonikopoiisi 2

Όλα αυτά μαθαίνονται και κανένα παιδί δε γεννήθηκε γνωρίζοντας τα. Ως γονείς μπορούμε να τους τα εξηγήσουμε στο σπίτι, να τους τα δείξουμε πιο «βιωματικά» στο πάρκο ή να τους τα μάθουμε σε χώρους οριοθετημένου παιχνιδιού. Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και οργανωμένα playgroups με λίγα παιδιά τη φορά, είναι ιδανικά στις ηλικίες αυτές και έχουν στόχο την αλληλεπίδραση, την κοινωνικοποίηση, ενώ μαθαίνουν στα παιδιά βασικές έννοιες συμπεριφοράς . Η επανάληψη, η ρουτίνα, η επιμονή και υπομονή σας είναι που θα κάνουν τα 18 μηνών μικρά ανθρωπάκια σας να κατανοήσουν τις καινούριες αυτές έννοιες συμβίωσης.

Παράλληλα θα περάσουν ωραία και θα σας δοθεί και εσάς η ευκαιρία να βρεθείτε με μαμάδες που βιώνουν παρόμοιες καθημερινότητες και συναισθήματα.

Μη τα βάψετε μαύρα αν αποτραβηχτούν ή αντισταθούν αρχικά. «Κάθε αρχή και δύσκολη» λέω στους γονείς και όλα αυτά περί κοινωνικοποίησης καινούρια είναι και (κάποιες φορές) δύσκολα.

Αλεξία Βερνίκου
Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
email επικοινωνίας: alexia@myplayce.gr
www.myplayce.gr

Διαβάστε επίσης:
Πώς θα κοινωνικοποιηθεί το παιδί μου στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο;
Ενισχύστε την κοινωνικότητα του παιδιού σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved