Γιατί συμβαίνουν οι υπερτασικές διαταραχές στην κύηση; (vid)

Τι είναι οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη; 

Μενέλαος Λυγνός
Γιατί συμβαίνουν οι υπερτασικές διαταραχές στην κύηση; (vid)
Bigstock

Με τον όρο υπέρταση κύησης αναφερόμαστε στην υπέρταση, η οποία καταγράφηκε κατά τα ύστερα στάδια της κύησης και συγκεκριμένα μετά τη συμπλήρωση των 20 εβδομάδων, δεν συνοδεύεται από πρωτεϊνουρία (παρουσία λευκώματος – πρωτεΐνης δηλαδή – στα ούρα), ενώ υποχωρεί αυτόματα μετά τον τοκετό.

Γιατί εμφανίζεται υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης;

Οι ακριβείς παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί, που συνδέονται με την εμφάνιση υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν έχουν – προς το παρόν τουλάχιστον – διασαφηνισθεί. Φαίνεται όμως, πως υφίσταται το ενδεχόμενο στη βάση των μηχανισμών αυτών να βρίσκονται διαταραχές στη δομή του πλακούντα.

Μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα, πως διαταραχές στη δομή του πλακούντα συνδέονται με την εμφάνιση προεκλαμψίας.

Πέραν τούτου μελέτη του 2012 από Έλληνες μάλιστα επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα, πως διαταραχές στη δομή του πλακούντα συνδέονται με την εμφάνιση υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες εξάλλου ανέφεραν, πως όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των διαταραχών αυτών, τόσο πιο σοβαρή είναι η υπερτασική διαταραχή κατά την κύηση. Επομένως, φαίνεται πως το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση αντικατοπτρίζω – έως ένα βαθμό – τη λειτουργία του πλακούντα.

Δείτε αναλυτικά γιατί συμβαίνουν οι υπερτασικές διαταραχές στην κύηση στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved