Έχω πολλά κολπικά υγρά - Μήπως είναι παθολογικό; (vid)

Πού οφείλονται τα αυξημένα κολπικά υγρά; 

Μενέλαος Λυγνός
Έχω πολλά κολπικά υγρά - Μήπως είναι παθολογικό; (vid)
Bigstock

Βασικό συστατικό των κολπικών υγρών είναι η τραχηλική βλέννη, δηλαδή η βλέννη, η οποία παράγεται από τους αδένες, που εντοπίζονται στον ενδοτραχηλικό βλεννογόνο. Ενδοτραχηλικός βλεννογόνος ονομάζεται ο ιστός, ο οποίος καλύπτει εσωτερικά τον αυλό (το «εσωτερικό») του τραχήλου της μήτρας.

Στην παραγωγή κολπικών υγρών «συμμετέχουν» σε μικρότερο βαθμό μικροί αδένες, που εντοπίζονται στην είσοδο του κόλπου (αδένες του Skene και του Bartholin) καθώς και υγρά, που διαχέονται από τα τοιχώματα του κόλπου (διίδρωμα).

Η παραγωγή των κολπικών υγρών επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των ορμονών, που «ρυθμίζουν» την περίοδο και αυξάνεται σε διάφορες φυσιολογικές καταστάσεις, στις οποίες τα επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα της γυναίκας ανεβαίνουν.

Τα κολπικά υγρά είναι σημαντικά για τη λίπανση του κόλπου, αλλά και για την προστασία της υγείας, του ιστού, που τον καλύπτει εσωτερικά και ονομάζεται κολπικό επιθήλιο.

Υπάρχουν και κάποιες «μη φυσιολογικές» καταστάσεις, στις οποίες καταγράφεται αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Η καταστάσεις αυτές είναι συχνά λόγος να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Δείτε πότε η έκριση κολπικών υγρών ενδέχεται να υποκρύπτει παθολογία στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved