Πότε η καθυστέρηση δεν είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης

Υπάρχουν περιπτώσεις που η καθυστέρηση του κύκλου της γυναίκας δεν μαρτυρά το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

Πότε η καθυστέρηση δεν είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης

Σε γενικές γραμμές η καθυστέρηση μπορει να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή, σε ψυχοσωματικούς παράγοντες (π.χ. έντονο άγχος), σε αλλαγή περιβάλλοντος (π.χ. ένα μακρινό ταξίδι), σε αλλαγές του καιρού (οι ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι φωτοευαίσθητες, γι’ αυτό και το καλοκαίρι αρκετές γυναίκες έχουν καθυστέρηση), σε απότομη αλλαγή βάρους (αύξηση ή μείωση) ή στη λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικών).

Οι οργανικοί παράγοντες μπορεί να ειναι οι εξής:

Απότομη αλλαγή του σωματικού βάρους: Ο οργανισμός μας έχει «εντολή» από τη Φύση να μην δέχεται να τεκνοποιήσει σε περιόδους που το σώμα της βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Αν λοιπόν πάρετε ή χάσετε απότομα πολλά κιλά, ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως έκτακτη κατάσταση και “κόβει” την περίοδο.
Στρες: Στο ίδια πλαίσια όπως παραπάνω, μπορεί να εμφανιστεί η υποθαλαμική αμηνόρροια. Ο υποθάλαμος είναι συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και είναι πολύ ευαίσθητος στο στρες.
Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας και τη γενικότερη καλή ή κακή μας κατάσταση (οργανική και ψυχολογική). Μεταπτώσεις στην ισορροπία του φέρνουν μεταπτώσεις και στην περίοδό σας.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Είναι μια ορμονική ανισορροπία που καταλήγει σε έλλειψη ωορρηξίας, επειδή αλλάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Μπορεί να σας αναγκάσει να χάσετε εντελώς την περίοδό σας ή απλά να μην την έχετε τακτικά.
Χρόνιες ασθένειες: Κάθε χρόνια νόσος που έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία ή δεν έχει διαγνωστεί καθόλου συνιστά έναν στρεσογόνο παράγοντα στον οργανισμό σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.

16 σημάδια που μαρτυρούν από νωρίς ότι μπορεί να είστε έγκυος!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved