Μπορεί το ταξίδι να φέρει καθυστέρηση στην περίοδο;

Γιατί η περίοδος επηρεάζεται από το ταξίδι;

Μενέλαος Λυγνός
Μπορεί το ταξίδι να φέρει καθυστέρηση στην περίοδο;

Όσον αφορά το ταξίδι, μερικές φορές χειρότερο από ένα αεροπλάνο, ένα τρένο, ένα πλοίο ή ένα ταξί, που καθυστερεί, είναι μία περίοδος, που δεν λέει να έρθει στην ώρα της.

Ερωτήσεις «ξεπηδάνε» μέσα στο μυαλό:

«Πότε θα έρθει; Μήπως εν μέσω μίας μακράς διαδρομής με το αυτοκίνητο; Κατά τη διάρκεια της επόμενης πτήσης; Όταν κάνω πεζοπορία στο βουνό; Ενόσω κάνω τη σημαντική παρουσίαση στους πελάτες του εξωτερικού;»

«…. Μήπως είμαι έγκυος;;;;»

Αν δεν έχετε εσείς βρεθεί στη θέση αυτή, είναι πιθανό να έχετε ακούσει παρόμοιες ιστορίες, μερικές από τις οποίες τελικά καταλήγουν: «… και τελικά η περίοδος ήρθε….»

Δηλαδή είναι φυσιολογικό αυτό;

Ας πούμε, πως δεν είναι σπάνιο μία γυναίκα να παρατηρήσει διαταραχές στον κύκλο της εν όψει ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Υπάρχουν μάλιστα και αναφορές για περιπτώσεις, που οι διαταραχές αυτές της περιόδου συνεχίζονται ακόμα και ένα με δύο μήνες μετά την επιστροφή στο οικείο περιβάλλον.

kathisterimeni periodos 1

Γιατί η περίοδος επηρεάζεται από το ταξίδι;

1. Αλλάζει ο Κιρκάδιος κύκλος

Με τον όρο Κιρκάδιος κύκλος αναφερόμαστε στο σύνολο των μεταβολών, που καταγράφονται στις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες, αλλά και στη συμπεριφορά, οι οποίες σχετίζονται με το αν είναι μέρα ή νύχτα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Κιρκάδιου κύκλου, είναι ο κύκλος ύπνου και εγρήγορσης.

Το σώμα μας έχει τρόπον τινά «συνηθίσει» να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο Κιρκάδιος κύκλος καθορίζεται κατά κύριο λόγο από μία περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Στην περιοχή αυτή φθάνουν ερεθίσματα από το μάτι. Με βάση τα ερεθίσματα αυτά από εκεί «εκπέμπονται» τόσο ορμονικά, όσο και νευρικά «σήματα» σε όλο το σώμα. Έτσι επηρεάζεται η λειτουργία των διάφορων συστημάτων.

Ένα από τα συστήματα, που επηρεάζεται είναι και το αναπαραγωγικό, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τη μήτρα και τις ωοθήκες και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, από τις οποίες εκκρίνονται «ρυθμιστικές» ορμόνες. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος καθορίζεται από την έκκριση των ορμονών αυτών του εγκεφάλου, αλλά και των ορμονών, που εκκρίνονται από τις ωοθήκες.

Όταν ταξιδεύετε, ειδικά αν το ταξίδι είναι μακρινό και διασχίζετε διαφορετικές ζώνες ώρας, είναι επόμενο ο Κιρκάδιος κύκλος σας να διαταραχθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γνωστό «jet lag». Έτσι δεν αποκλείεται να διαταραχθεί και ο εμμηνορρυσιακός κύκλος σας.

2. Κοιμάστε λίγο

Δεν είναι σπάνιο, στα ταξίδια να μην κοιμάται κανείς καλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο jet lag, αλλά και στο «βαρύ πρόγραμμα», που συνήθως συνδέεται με τα ταξίδια. Αν το ταξίδι είναι αναψυχής, θέλουμε να δούμε πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είμαστε όλη την ημέρα στο δρόμο. Αν πάλι πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι, τότε συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να «χωρέσουμε» όσο περισσότερες δουλειές και συναντήσεις γίνεται, ώστε το ταξίδι να είναι πιο «αποδοτικό».

Βέβαια, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και γιατί απλά «άλλαξαν περιβάλλον» και χρειάζονται χρόνο μέχρι να συνηθίσουν το νέο «περιβάλλον ύπνου». Όμως χρόνος για τέτοιου είδους προσαρμογές δεν υπάρχει…

Οι διαταραχές ύπνου συχνά συνδέονται με διαταραχές περιόδου.

kathisterimeni periodos 2

3. Αισθάνεστε στρες

Τα ταξίδια, αν είναι αναψυχής, συνδέονται με «ευχάριστο» στρες, αφού γνωρίζουμε νέους τόπους με τις ομορφιές, την ιστορία και τους ανθρώπους τους. Πρέπει όμως να τα προλάβουμε όλα, να μη χάσουμε την επόμενη πτήση, να ακολουθήσουμε το group. Ερωτήματα πάλι μας «βασανίζουν»: «θα είναι καλό το δωμάτιο», «πού θα βρω ταξί», «πώς θα συνεννοηθώ»;

Αν πάλι τα ταξίδια είναι επαγγελματικά συνοδεύονται από «λιγότερο ευχάριστο» (μάλλον καθόλου ευχάριστο) στρες, αφού οι δουλειές και οι συναντήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα και να έχουν και αποτέλεσμα.

Η ψυχολογική πίεση επηρεάζει την περίοδο και σε μερικές περιπτώσεις, ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές του κύκλου, όπως καθυστέρηση της έλευσης της περιόδου.

4. Ασθένεια

Η προοπτική μιας ασθένειας δεν είναι καθόλου ευχάριστη, ειδικά αν βρίσκεστε σε έναν ξένο τόπο. Όμως η κούραση, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος (του συστήματος άμυνας του οργανισμού δηλαδή). Έτσι καθίσταστε πιο «ευάλωτη» και είναι πιο πιθανόν να αρρωστήσετε, έστω και ελαφρά.

Τα ταξίδια είναι εξάλλου ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τα τοπικά εδέσματα. Μερικές φορές όμως το πεπτικό σύστημα δεν είναι «προσαρμοσμένο» στην τοπική κουζίνα και δεν αποκλείεται να «ζοριστεί».

Επίσης, αν επισκέπτεστε περιοχή με μη ασφαλές νερό και δεν προσέξετε και το πιείτε, είναι εξαιρετικά πιθανό να πάθετε τη «διάρροια του ταξιδιώτη» (είναι βλέπετε τόσο συνηθισμένο το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο, που του έχουμε δώσει και όνομα…).

Οι ασθένειες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν διαταραχές στον κύκλο σας.

5. Εγκυμοσύνη

Φυσικά, το πρώτο ενδεχόμενο, που πρέπει μία γυναίκα να ελέγξει, αν έχει καθυστέρηση, είναι αυτό της εγκυμοσύνης. Η καθυστέρηση είναι το πιο σημαντικό από τα σημάδια, που υποδηλώνουν αρχόμενη κύηση. Ο έλεγχος αυτός γίνεται εύκολα με ένα test κύησης, ή με τη μέτρηση της β – χοριακής, που είναι μεν πιο αξιόπιστη, αλλά πού να τρέχει κανείς να βρει μικροβιολογικό εργαστήριο σε ξένο τόπο…

Τελικά…

Εν όψει ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού δεν αποκλείεται να έχετε καθυστέρηση στην περίοδό σας. Αυτό σημαίνει, ότι ενώ υπολογίζατε, πως η περίοδος θα έρθει πριν το ταξίδι, αυτή μπορεί να μην «σας κάνει το χατίρι» και να έρθει κατά τη διάρκειά του. Για το λόγο αυτό φροντίστε να είστε προετοιμασμένη και να έχετε μαζί σας σερβιέτες ή ταμπόν.

Εσείς, που λαμβάνετε αντισυλληπτικά είναι πιο απίθανο να διαπιστώσετε καθυστέρηση, διότι τα δισκία αυτά περιέχουν ορμόνες, που ρυθμίζουν τον κύκλο. Έτσι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ρυθμιστικών ορμονών είναι ανεξάρτητα από τους όποιους εξωτερικούς παράγοντες. Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρεάσουν την ενδογενή παραγωγή ορμονών (δηλαδή την παραγωγή ορμονών από το σώμα σας) και ως εκ τούτου να διαταραχθεί ο κύκλος σας.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved