#Μένουμε_σπίτι και φροντίζουμε την εγκυμοσύνη μας: Συχνές ερωτήσεις εγκύων για τον κορονοϊό

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Μενέλαος Λυγνός
#Μένουμε_σπίτι και φροντίζουμε την εγκυμοσύνη μας: Συχνές ερωτήσεις εγκύων για τον κορονοϊό

Η νόσος του Κορονοϊού (Coronavirus disease 2019/ COVID-19) είναι μία λοιμώδης κλινική οντότητα, η οποία προκαλείται από τον ιό με κωδικό όνομα SARS-CoV-2.

Ο ιός αυτός προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Φαίνεται, πως η πλειονότητα των ανθρώπων, που θα έρθει σε επαφή με τον ιό θα εμφανίσει ελαφρά μόνον συμπτώματα.

Όμως σε άτομα ανήκοντα στις ευπαθείς ομάδες (κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας με συνοδές νόσους ή άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό) ο ιός ενδέχεται να προκαλέσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Τέτοια άτομα, που προσβλήθηκαν από το σύνδρομο αυτό δεν αποκλείεται να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ποσοστό των βαρέως νοσούντων καταλήγει.

Πρόκειται για ένα νέο ιό, οπότε και οι διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από αυτόν είναι μάλλον περιορισμένες και ενίοτε στερούνται ακριβείας και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Γνωρίζουμε όμως, πως ο ιός μεταδίδεται με τα σωματίδια σιέλου φορέων, τα οποία εκλύονται στο περιβάλλον με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Ο ιός φαίνεται, πως επιβιώνει για ώρες τόσο αιωρούμενος στον αέρα, όσο και σε επιφάνειες.

Είναι η έγκυος πιο «ευαίσθητη» στον Κορονοϊό;

Από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει προκύψει το συμπέρασμα, πως η έγκυος είναι πιο «ευαίσθητη» στον Κορονοϊό.

Η στατιστική ανάλυση των περιστατικών δεν έχει – προς ώρας τουλάχιστον – καταδείξει, πως η έγκυος είναι πιθανότερο να αναπτύξει σοβαρή νόσο σε σχέση με κάποια άλλη γυναίκα παραπλήσιας ηλικίας.

Οι έγκυες είναι κατά κανόνα άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας και δεν πάσχουν συχνά από συνοδές νόσους. Επιπλέον, φαίνεται πως οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο εν σχέσει με τους άνδρες.

Έτσι αναμένουμε, πως η πλειοψηφία των εγκύων θα παρουσιάσει σε περίπτωση λοίμωξης αβληχρά (σχετικά ελαφρά) συμπτώματα, χωρίς ουσιώδη κίνδυνο της υγείας της.

egimosini kai koronoios1

Μπορεί ο Κορονοϊός να επηρεάσει το έμβρυο;

Πρόκειται για νέο ιό και τα δεδομένα είναι ελλιπή.

Δεν υφίστανται στοιχεία, που να καταδεικνύουν αυξημένου κίνδυνο αποβολής σε περίπτωση λοίμωξης της εγκύου από το συγκεκριμένο ιό.

Αν και φαίνεται, πως η μετάδοση της λοίμωξης από την έγκυο στο μωρό είναι δυνατή κατά την κύηση ή τον τοκετό, δεν έχουν – προς το παρόν – καταγραφεί αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ουσιωδώς αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του νεογνού από αυτή, ούτε σε βραχυπρόθεσμη, αλλά ούτε και σε μακροπρόθεσμη βάση με διαταραχές στην ανάπτυξή του.

Γιατί οι έγκυες αντιμετωπίζονται τότε ως ευπαθής ομάδα;

Πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης δεδομένης της άγνοιάς μας σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού αφενός και των μεταβολών, που ούτως ή άλλως παρατηρούνται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου αφετέρου. Οι μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου είναι εδώ και χρόνια γνωστές και δεν οφείλονται στη λοίμωξη από τον ιό, αλλά σε αυτήν καθαυτήν την κύηση.

Κάνει να επισκεφθώ τον γιατρό μου τώρα που μένω σπίτι;

Το πρόγραμμα παρακολούθησης της κύησης είναι συγκεκριμένο. Υπάρχουν εξετάσεις, οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένα στάδια της κύησης, ενώ άλλες είναι σημαντικό να επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση, προκειμένου να διαπιστωθεί το καλώς έχειν της υγείας τόσο της μητέρας, όσο και το μωρού.

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα αυτό να ακολουθηθεί κατά το δυνατόν. Συνεπώς, συστήνεται – πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό – η παρακολούθηση της κύησης να συνεχιστεί κανονικά.

Βέβαια, αν παρουσιάσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο μαιευτήρας, ώστε να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τον επαναπρογραμματισμό των εξετάσεων της εγκυμοσύνης.

Επιτρέπεται να κάνω τις προγραμματισμένες μου εξετάσεις στο νοσοκομείο;

Κάποιες από τις εξετάσεις της κύησης ενδέχεται να γίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Αυτήν την περίοδο τα νοσοκομεία έχουν λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Επομένως, αν ο ιατρός σας σας παρέπεμψε σε νοσοκομείο για κάποιες από τις εξετάσεις αυτές, τότε δεν υφίσταται ουσιαστική αντένδειξη μετάβασής σας εκεί.

Βέβαια, αν παρουσιάσετε συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού, τότε – όπως πάντα – είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο ιατρός σας και θα χρειαστεί οι εξετάσεις να προγραμματισθούν σε ύστερη ημερομηνία.

Πρήστηκαν ξαφνικά τα πόδια μου τι να κάνω;

Το οίδημα των κάτω άκρων είναι ένα από τα συνήθη και ιδιαιτέρως ενοχλητικά συμπτώματα της κύησης. Ωστόσο είναι σημαντικό να ενημερωθεί σχετικώς ο θερπάπων ιατρός, διότι – ειδικά αν αυτό εμφανίστηκε απότομα – ενδέχεται να συνδέεται με επιπλοκές της κύησης, όπως είναι η υπέρταση ή η προεκλαμψία.

Τι να κάνω αν δω ότι αιμορραγώ;

Η αιμορραγία σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης είναι λόγος επικοινωνίας με το μαιευτήρα, καθότι είναι ενίοτε σημείο αποβολής ή έναρξης του τοκετού.

Να φοράω μάσκα ή όχι;

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας διετύπωσε αμφιβολίες κατά πόσον η χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό είναι χρήσιμη και επωφελής.

Εντούτοις, σε περίπτωση μετάβασής σας σε νοσοκομείο ή εργαστηριακό κέντρο για εξετάσεις ενδέχεται να σας παρασχεθεί μάσκα, την οποία και θα πρέπει να φορέσετε.

Πληροφορίες για το παρόν πόνημα αντλήθηκαν από τις οδηγίες του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynecologists/ RCOG), όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved