Εγκυμοσύνη και πόνος στα πλευρά: Τι τον προκαλεί;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πόνος στα πλευρά μπορεί να είναι από ήπιος έως και πολύ έντονος. 

Εγκυμοσύνη και πόνος στα πλευρά: Τι τον προκαλεί;

Υπάρχει μια αίσθηση σαν τα πλευρά να καταπιέζονται και να αποκολλώνται και είναι αισθητή κυρίως όταν κάθεστε ή όταν σκύβετε.

Μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί πόνος και άμα βήξετε, άμα αναπνέετε βαθιά, όταν φτερνίζεστε ή γελάτε έντονα.

Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησής, όταν το έμβρυο θα είναι σχεδόν έτοιμο, τα εσωτερικά όργανα πιέζονται παραπάνω και έτσι μπορεί να ενισχυθούν οι πόνοι.

Συνήθως όμως τα πονάκια στα πλευρά δεν αποτελούν κίνδυνο για εσάς ή το μωρό σας. Εκτός αν είναι ανυπόφορα που τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αν είναι τα σύνηθη, μόλις έρθει η στιγμή που θα γεννήσετε, αυτόματα θα εξαφανιστούν.

Τι είναι αυτό που σας προκαλεί τον πόνο;

To έμβρυο και η μήτρα που μεγαλώνουν:

Όσο το παιδάκι αναπτύσσεται, η μήτρα διογκώνεται πιάνοντας περισσότερο χώρο. Έρχεται η στιγμή που όλα τα εσωτερικά όργανα αρχίζουν να πιέζονται και έτσι να «χτυπούν» τους μυς και τα πλευρά. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, οι γυναίκες με τα μεγαλύτερα έμβρυα και τις στενότερες περιφέρεις είναι πιο επιρρεπείς στα κατάγματα των πλευρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ενδομήτρια θέση του εμβρύου και οι κινήσεις του:

Η θέση του εμβρύου αλλά και το όπως κινείται, επηρεάζουν πολύ την πίεση που ασκείται στα πλευρά. Όσο μεγαλώνει τόσο πιο έντονες και δυνατές είναι οι κινήσεις του και μπορεί ο πόνος να είναι όλο και πιο επίπονος.

Το αυξημένο μέγεθος του στήθους:

Όσο το στήθος σας μεγαλώνει, αυξάνεται και το βάρος που ασκείται στο θώρακα, στα πλευρά και φυσικά στη μέση σας. Έτσι πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν την τάση να γέρνουν τους ώμους τους προς τα μέσα, κάτι που όμως είναι ακόμα πιο επίπονο για τα πλευρά.

Λοιμώξεις του ουροποιητικό συστήματος:

Μια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να εξαπλωθεί και στα νεφρά και προκαλεί μια άβολη αίσθηση καψίματος που μπορεί να επηρεάσει και τον πόνο στα πλευρά.

Ορμονικές αλλαγές:

Οι ορμόνες ρελαξίνης και προγεστερόνης επηρεάζουν όλους τους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της πυελικής περιοχής και της σπονδυλικής στήλης.. Έτσι προκαλείται πόνος στα πλευρά και στη μέση.
.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved