Μικρομάνα ή μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία; Ποια θα ζήσει μέχρι τα 95 της;

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα

Μικρομάνα ή μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία; Ποια θα ζήσει μέχρι τα 95 της;

Αν το βιολογικό σου ρολόι δεν έχει «χτυπήσει» ακόμη. Αν δε νιώθεις ακόμη έτοιμη να γίνεις μητέρα. Αν δεν έχεις βρει τον κατάλληλο σύντροφο για να δημιουργήσετε οικογένεια. Αν τα χρόνια περνάνε και δεν έχεις γίνει ακόμη μάνα, δεν χρειάζεται να σε πιάνει πανικός.

Το αντίθετο. Μια μελέτη της τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αποκτούν με παιδιά μετά την ηλικία των 33 χρόνων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια συγκριτικά με τις γυναίκες που έγιναν μαμάδες, πριν τα 30 τους. Μάλιστα, οι γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί μετά την ηλικία των 33 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 95 τους!

Βέβαια, η καθηγήτρια βιοστατιστικής Paola Sebastiani, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, τονίζει πως αν η γυναίκα καθυστερεί να αποκτήσει παιδί, αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει με τη μακροζωία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γυναίκες που γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μαμάδες, μπορούν να κρατήσουν γενετικές παραλλαγές που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και μειώνουν τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα (όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή ο διαβήτης).

Το άρθρο γράφτηκε από την Christine Schoenwald και δημοσιεύτηκε στο yourtango.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved