Καθαρισμός, σφράγισμα, απονεύρωση, εξαγωγή, λεύκανση: Επιτρέπονται ή όχι κατά την εγκυμοσύνη;

Επιτρέπονται οι οδοντιατρικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι;

Καθαρισμός, σφράγισμα, απονεύρωση, εξαγωγή, λεύκανση: Επιτρέπονται ή όχι κατά την εγκυμοσύνη;

Οι προληπτικοί οδοντικοί καθαρισμοί και οι ετήσιες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο ασφαλείς, αλλά συνιστώνται. Η αύξηση των ορμονικών επιπέδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναγκάζει τα ούλα να διογκωθούν, να αιμορραγούν και να παγιδεύουν τρόφιμα προκαλώντας έτσι αυξημένο ερεθισμό στα ούλα σας.

Η προληπτική οδοντιατρική εργασία ενώ είναι μια γυναίκα έγκυος είναι απαραίτητη για την αποφυγή λοιμώξεων από το στόμα όπως είναι η νόσος των ούλων, η οποία έχει συνδεθεί με την πρόωρη γέννηση.

Τι γίνεται με τις άλλες οδοντιατρικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι οδοντικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως απονευρώσεις ή σφραγίσματα, πρέπει να αντιμετωπίζονται για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης. Εάν η οδοντιατρική εργασία γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δεύτερο τρίμηνο είναι ιδανικό. Μόλις φτάσετε στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να καταστεί δύσκολο να βρεθείτε στη καρέκλα του οδοντιάτρου σας για αρκετή ώρα.

Το πιο ασφαλές είναι να αναβληθεί κάθε περιττή οδοντιατρική εργασία μέχρι και μετά το τοκετό.

frontida dontion stin egkimosini 1

Ωστόσο, ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η επείγουσα οδοντιατρική εργασία, όπως στο ριζικό σωλήνα ή σε περίπτωση εκδοράς των δοντιών. Οι επιλεκτικές θεραπείες, όπως η λεύκανση των δοντιών και άλλες καλλυντικές διαδικασίες, θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι τη γέννηση. Είναι καλύτερα να αποφύγετε αυτή την οδοντιατρική εργασία ενώ είστε έγκυος και αποφύγετε να εκθέτετε το αναπτυσσόμενο μωρό σε οποιονδήποτε κίνδυνο, ακόμη και αν είναι ελάχιστος.

Τι γίνεται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επί του παρόντος, υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο μωρό από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την οδοντιατρική εργασία. Η λιδοκαΐνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο για οδοντιατρική εργασία. Η λιδοκαΐνη (κατηγορία Β) διασχίζει τον πλακούντα μετά τη χορήγηση.

Εάν απαιτείται οδοντιατρική εργασία, η ποσότητα της αναισθησίας που χορηγείται πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, αλλά και αρκετή για να μην πονάτε.. Όταν αισθάνεστε άνετα, μειώνεται η πίεση που ασκείτε σε εσάς και στο μωρό. Επίσης, όσο πιο άνετα είστε, τόσο πιο εύκολο είναι να λειτουργήσει η αναισθησία.

Η οδοντιατρική εργασία απαιτεί συχνά αντιβιοτικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων. Τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η αμοξικιλλίνη και η κλινδαμυκίνη, τα οποία είναι επισημασμένα με την κατηγορία Β για ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να συνταγογραφηθούν μετά από τη οδοντική εργασία.

Τι γίνεται με τις ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι συνήθεις ακτίνες Χ, που λαμβάνονται συνήθως κατά τη διάρκεια των ετήσιων εξετάσεων, μπορούν συνήθως να αναβληθούν μέχρι και μετά τη γέννηση. Οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για την εκτέλεση πολλών οδοντιατρικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με μελέτες, καμία μεμονωμένη διαγνωστική ακτινογραφία δεν έχει δόση ακτινοβολίας αρκετά σημαντική για να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Σύμφωνα με το ADA και το ACOG, η κατοχή οδοντικών ακτίνων Χ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θεωρείται ασφαλής με την κατάλληλη θωράκιση.

frontida dontion stin egkimosini 3

Ορισμένες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν την οδοντιατρική εργασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου γνωρίζοντας ότι είναι ο πλέον ευάλωτος χρόνος ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν βλάβη στο μωρό για εκείνες που επιλέγουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

Επίσης, εάν απαιτείται οδοντιατρική εργασία εκτός έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, συνήθως αναβάλλεται μέχρι και μετά τη γέννηση.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης και των οδοντιατρικών αναγκών σας:

  • Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, να βουρτσίζουν τα δόντια τους με μια οδοντόκρεμα φθορίου δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούν νήμα καθημερινά.
  • Απαιτούνται οι προληπτικές εξετάσεις και ο καθαρισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος.
  • Αναβάλλετε την οδοντιατρική εργασία εκτός έκτακτης ανάγκης μέχρι το δεύτερο τρίμηνο ή μετά το τοκετό, εάν είναι δυνατόν.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης:
Είστε έγκυος; Προσέξτε τα ούλα και τα δόντια σας

Εγκυμοσύνη και δόντια: Με κάθε μωρό χάνεται ένα δόντι;

Γιατί η ουλίτιδα είναι συνηθισμένη στις εγκύους;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved