Ποιες οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν προβλήματα στα δόντια και στα ούλα. Κυρίως αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας.

Ποιες οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στην ουλίτιδα, στους πρόωρους τοκετούς και στα ελλιποβαρή νεογέννητα.

Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν βρέφος με μικρότερο βάρος. Φαίνεται ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούν αύξηση των βιολογικών υγρών και επιδεινώνουν τον πόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Περικλή Έξαρχο, Χειρουργό- Οδοντίατρο και συνεργάτη του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ μία έγκυος όταν επισκεφτεί τον οδοντίατρό της επιτρέπεται να κάνει τα εξής:

Απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως σφραγίσματα και καθαρισμοί, μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία χωρίς πρόβλημα.
• Οι μακροχρόνιες αγωγές και θεραπείες θα πρέπει να γίνονται μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης.
• Κάποιες επείγουσες εργασίες, όπως απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν αυτό είναι απαραίτητο.
• Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (π.χ. λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό.
• Η χορήγηση τοπικής αναισθησίας είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά σε μικρές δόσεις και χωρίς την παρουσία αγγειοσυσπαστικού.
Η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητη και εάν είναι δυνατόν μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης. Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος χρειάζεται και απαιτείται να βρίσκεται σε επικοινωνία με το γυναικολόγο που παρακολουθεί τη γυναίκα.

Βασικοί κανόνες στοματικής υγιεινής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Βούρτσισμα των δοντιών με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
• Χρήση καθημερινά στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.
• Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
• Αποφυγή κατανάλωσης μικρών λιχουδιών μεταξύ των γευμάτων.
• Πραγματοποίηση πολλών, μικρής διάρκειας επισκέψεων στον οδοντίατρό σας κυρίως μετά το 1ο τρίμηνο.
• Σε περίπτωση ναυτίας και επεισοδίων εμέτου συνιστώνται το ξέπλυμα του στόματος με νερό και η αποφυγή του βουρτσίσματος αμέσως.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved