Πόνοι τοκετού: Τι τους προκαλούν;

Οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν πώς θα αντιμετωπίσουν τους πόνους της γέννας.

Πόνοι τοκετού: Τι τους προκαλούν;

Η καθεμιά τους βιώνει διαφορετικά αλλά όσο καλύτερα προετοιμασμένη είστε για να ανταπεξέλθετε, τόσο λιγότερο θα φοβάστε.

Οι πόνοι του τοκετού οφείλονται κυρίως στη σύσπαση των μυών της μήτρας αλλά και στην πίεση που ασκεί το κεφάλι του μωρού στον τράχηλο. Οι συσπάσεις μοιάζουν συνήθως με κράμπες στην κοιλιά, τη βουβωνική περιοχή και τη μέση. Μερικές γυναίκες πονούν και στο πλάι ή στους μηρούς.

Επιπλέον, το κεφαλάκι του μωρού, μπορεί να πιέζει δυσάρεστα την κύστη και το έντερο και ίσως προκαλεί πόνο με την κάθοδό του στον γεννητικό σωλήνα για να γεννηθεί.

Η αίσθηση του πόνου στον τοκετό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των γυναικών και ακόμα μεταξύ των κυήσεων. Μερικές αναφέρουν κράμπες σαν πόνους περιόδου, που αντιμετωπίζονται με αναπνοές. Άλλες νιώθουν πόνο σε έντονα κύματα που τις κυριεύει και τις οδηγεί να ζητήσουν αναλγητικά.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για πιο άνετο τοκετό είναι να χαλαρώσετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που αντεπεξέρχονται καλύτερα στον τοκετό δεν είναι αυτές που αντέχουν καλύτερα τον πόνο αλλά αυτές που τον προσεγγίζουν με λιγότερη ένταση και φόβο. Και είναι επιστημονικά βάσιμο αυτό. Στον τοκετό, ο οργανισμός εκκρίνει φυσικά αναλγητικά, τις ενδορφίνες.

Αν όμως είστε αγχωμένη ο οργανισμός παράγει ορμόνες του στρες που υπερνικούν πλήρως τη δράση ευεξίας των ενδορφινών. Επίσης, αν το σώμα σας κυριευτεί από άγχος, το αίμα απομακρύνεται από τα όργανα, οπότε η μήτρα καταβάλλει τις προσπάθειές της με λιγότερο οξυγόνο , πράγμα που αυξάνει τον πόνο.

Διαβάστε επίσης

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πόνους του τοκετού με φυσικούς τρόπους
Πόνοι γέννας: Μαμάδες περιγράφουν πώς είναι οι πόνοι τοκετού
Πόνοι τοκετού: όλη η αλήθεια
Πόνοι τοκετού: όλη η αλήθεια «Πώς θα καταλάβω, ότι άρχισε ο τοκετός;» (vid)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved