Πόνοι γέννας: Μύθοι και αλήθειες

Η αλήθεια είναι ότι οι πόνοι της γέννας ειναι δυνατοί. Η αλήθεια όμως είναι ότι αξίζουν όσο τίποτα άλλο στον κόσμο!

Πόνοι γέννας: Μύθοι και αλήθειες

Ο τοκετός είναι η φυσική κατάληξη της εγκυμοσύνης. Όπως το σώμα σας φιλοξένησε και ανέθρεψε το έμβρυο σας με φυσικό τρόπο, με τον ίδιο φυσικό τρόπο θα το φέρει στη ζωή. Ο τοκετός εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Είναι συγχρόνως κάτι απλό και σύνθετο. Αλλά και μια μοναδική εμπειρία, ένα υπέροχο προνόμιο για τη γυναίκα!

Η μεγαλύτερη ανησυχία μιας γυναίκας όταν είναι έγκυος, είναι μήπως δεν αντέξει στη γέννα τους πόνους. Θα αντέξετε. Καμία μαμά δεν έπαθε τίποτα κακό από τους πόνους της γέννας.

Ας δούμε τι ισχύει:

Πρώτα από όλα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε σωστά, παρακολουθώντας μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Σε αυτά θα μάθετε τεχνικές χαλαρωτικών αναπνοών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν τις στιγμές που θα νιώθετε εκτός ελέγχου. Θα μάθετε, ακόμα, την φυσιολογία του τοκετού και έτσι θα καταλαβαίνετε κάθε στιγμή τι συμβαίνει στο σώμα σας.

Η επισκληρίδιος δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματική. Υπάρχουν γυναίκες που, αφού έκαναν επισκληρίδιο, την ώρα που τους ζητήθηκε να σπρώξουν ένιωσαν ότι η επισκληρίδιος δεν τις είχε «πιάσει». Αυτό μπορεί να συμβεί αν η επισκληρίδιος δεν έχει «πιάσει» στα νεύρα της περιοχής που επηρεάζεται. Και τη στιγμή εκείνη, δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι. Σπρώξτε για να τελειώνετε γρηγορότερα!

Οι ωδίνες διαρκούν δευτερόλεπτα και φεύγουν. Μόνο την ώρα της εξώθησης του μωρού νιώθετε πιο πολύ και για περισσότερη ώρα τον πόνο αλλά αμέσως μετά έρχεται η απόλυτη ανακούφιση οπότε δεν θα θυμάστε καν πόσο πονέσατε. Είναι ανακουφιστικό να ξέρετε ότι ανάμεσα στις συστολές υπάρχει ένα διάλειμμα, που εσείς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να ξεκουραστείτε και να πάρετε δυνάμεις.

Υπάρχει βέβαια και η λυση του τοκετου στο νερό: Το ζεστό νερό δρα χαλαρωτικά για τους μυς και τους ιστούς και για την ίδια τη μαμά. Έτσι, αντιλαμβάνεται λιγότερο τον πόνο, ενώ η διαστολή γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία. Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται για την αποφυγή λοίμωξης μέσα στο νερό, που φαίνεται να είναι συχνή.

Και υπάρχει φυσικά και η λύση της καισαρικής, με την οποια δε θα πονέσετε καθόλου κατά τη διάρκεια του τοκετού. (Να θυμάστε ότι ο πόνος της καισαρικής τομής είναι ένας πόνος μετεγχειρητικός. Η καισαρική τομή δεν αποτελεί επιλογή και συνήθως ο γυναικολόγος ιατρός καταφεύγει σε αυτή όταν υπάρχει π.χ πρόωρος τοκετός, επιπλοκές κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού κλπ.)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved