Εγκυμοσύνη και ταξίδι: Από ποια εβδομάδα της κύησης μπορείτε να ταξιδέψετε

Ποια είναι η καλύτερη χρονική περίοδος για να ταξιδέψετε όταν είστε έγκυος.

Εγκυμοσύνη και ταξίδι: Από ποια εβδομάδα της κύησης μπορείτε να ταξιδέψετε

Η πιο ασφαλής περίοδος για το ταξίδι είναι μεταξύ 12ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Τις πρώτες εβδομάδες της κύησης πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από πρωινή ναυτία και εμετούς που μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και αφυδάτωση. Ακόμη, υψηλό ποσοστό γυναικών μπορεί να αποβάλλει, ενώ αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά την 28η εβδομάδα το επιπρόσθετο βάρος μπορεί να προκαλέσει κούραση και αν ταξιδεύετε σε τροπικά κλίματα οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μην είναι ανεκτές. Τις τελευταίες 12 εβδομάδες της κύησης αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών όπως πρόωρος τοκετός, αιμορραγία γι’ αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος.

Τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι πολύωρες πτήσεις και διαδρομές με αυτοκίνητο ή λεωφορείο αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβοθρόμβωσης στην εγκυμοσύνη.

Από την 36η βδομάδα της κύησης και μετά δεν επιτρέπονται οι πτήσεις. Κατά τη διάρκεια της πτήσης συνιστάται προσαρμογή του καθίσματος όσο το δυνατόν πιο πίσω, συχνοί σύντομοι περίπατοι και ασκήσεις των κάτω άκρων, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, χρήση άνετων και χαλαρών ενδυμάτων που να μην δημιουργούν πίεση στα γόνατα και στη μέση, χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών.

Δραστηριότητες προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι καταδύσεις, το περπάτημα (trekking) σε υψόμετρο και τα spa συνιστάται να αποφεύγονται.

Εμβολιασμοί, ασθένειες και φάρμακα

Όλοι οι εμβολιασμοί συνιστάται να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ο πυρετός ως παρενέργεια του εμβολίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Αντενδείκνυται η χορήγηση των εμβολίων που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους ιούς (κίτρινος πυρετός, MMR). Τα εμβόλια που περιέχουν νεκρούς ιούς είναι προτιμότερο να χορηγούνται μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης ή καλύτερα να ολοκληρώνεται το δοσολογικό σχήμα πριν την εγκυμοσύνη.

Κατά το ταξίδι σε περιοχές με χαμηλές υγειονομικές συνθήκες συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α.Πρόκειται για την πιο συχνή προλαμβανόμενη με εμβολιασμό λοίμωξη σε ταξιδιώτες.

Διαβάστε επίσης

Πέντε tips για ταξίδια στην περίοδο της εγκυμοσύνης
Μπορώ να ταξιδέψω όσο είμαι έγκυος; (βίντεο)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved