«Κάνει να σηκώνω βάρος στην εγκυμοσύνη;»: Πίνακας με επιτρεπόμενα όρια άρσης βάρους

Αν σηκώνω βάρη στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο μωρό;

Μενέλαος Λυγνός
«Κάνει να σηκώνω βάρος στην εγκυμοσύνη;»: Πίνακας με επιτρεπόμενα όρια άρσης βάρους

Τα βάρη θέτουν σε δοκιμασία το ήδη δοκιμαζόμενο σώμα σας

Μεγάλο ποσοστό των εγκύων παρουσιάζουν οσφυαλγία κατά την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν μάλιστα και στατιστικές, που «ανεβάζουν» το ποσοστό αυτό ακόμα και στο 70% των εγκύων!

Συνοπτικά, οι λόγοι, για τους οποίους η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οσφυαλγίας, είναι:

  • Η έκκριση της ορμόνης ρελαξίνης, που οδηγεί σε «χαλάρωση» των συνδέσμων των αρθρώσεων, οι οποίες καθίστανται «ασταθείς».
  • Η διαταραχή της ορθής λειτουργίας των κοιλιακών μυών, λόγω της τάσης στην, οποία υπόκεινται εξαιτίας της μεγάλης μήτρας.
  • Η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος λόγω του μεγέθους της μήτρας
  • Η ακούσια σύσπαση των ραχιαίων μυών, λόγω της ψυχολογικής πίεσης, που συχνά αισθάνεται η έγκυος

Πολλές έγκυες εξάλλου παρουσιάζουν και ισχιαλγία. Τόσο η ισχιαλγία, όσο και η οσφυαλγία είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν, αν έχουν ήδη εμφανιστεί, όταν σηκώνετε βάρη.

kanei na sikono baros stin egkinosini 1

Αν σηκώνω βάρη, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο μωρό;

Όταν σηκώνετε βάρη, ο οργανισμός «εκτρέπει» τη ροή του αίματος, από τη μήτρα, προς του μυς, που ενεργοποιούνται. Κατά συνέπεια, η άρση βάρους ενδέχεται να προκαλέσει την – έστω παροδική – μείωση της αιμάτωσης της μήτρας και κατ’ επέκτασιν μείωση της ροής του αίματος προς το μωρό.

Όταν σηκώνουμε ένα βάρος, συσπώνται οι κοιλιακοί μύες και αυξάνεται η πίεση μέσα στην κοιλιά. Κατ’ επέκταση αυξάνεται και η πίεση στη μήτρα. Αν φανταστούμε τη μήτρα σαν ένα μπαλόνι, τότε ο τράχηλος της μήτρας είναι το στόμιο του μπαλονιού, το οποίο δένουμε, για να κρατήσουμε τον αέρα μέσα. Κατά παρόμοιο τρόπο ο τράχηλος «κρατάει» μέσα στη μήτρα το μωρό. Αν εμείς αρχίσουμε να πιέζουμε το μπαλόνι, τότε υπάρχει περίπτωση το στόμιό του να ανοίξει και να ξεφουσκώσει. Ομοίως, όταν σηκώνετε βάρος και είστε έγκυος, η μήτρα πιέζεται και μαζί της και ο τράχηλος, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες να ενδώσει και να προκληθεί πρόωρος τοκετός.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία Δανέζικη μελέτη του 2013, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 62.000 εγκυμονούσες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό από την άρση βάρους δεν αυξάνεται μόνο από το βάρος, που σηκώνει μια έγκυος σε μία «προσπάθεια», αλλά από το βάρος, που αυτή σηκώνει «αθροιστικά» σε μία ημέρα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως αν μια έγκυος σηκώνει αθροιστικά περισσότερα από 1.000 κιλά ημερησίως, τότε αυξάνει η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό αναλογικά, δηλαδή όσο περισσότερο βάρος σηκώνει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό. Επίσης, από την ίδια έρευνα προέκυψε, πως αν μια έγκυος σηκώνει βάρη άνω των 20 κιλών περισσότερες από 10 φορές μέσα στη μέρα, τότε η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό διπλασιάζεται.
Άλλες μελέτες εξάλλου έχουν συνδέσει την πολλές φορές ανά ημέρα επαναλαμβανόμενη άρση βάρους – ειδικά αν αυτή συνδυάζεται με κάμψη της μέσης – με αύξηση έως και 3 φορές της πιθανότητας τόσο για πρόωρο τοκετό, όσο και για αποβολή.

kanei na sikono baros stin egkinosini 4

Δηλαδή τώρα, που είμαι έγκυος δεν κάνει να σηκώνω καθόλου βάρος;

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν είστε ασθενής, έγκυος είστε. Είναι όμως απαραίτητο να προσέχετε.

Μέχρι πρότινος ακολουθούνταν οι οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών (American Medical Association), οι οποίες διατυπώθηκαν το 1984 και είχαν ως εξής:

  • Η άρση μέχρι και 23 κιλών ακόμα και αν αυτή επαναλαμβάνεται επιτρέπεται μέχρι την 20η εβδομάδα της κύησης, ενώ αν η άρση δεν είναι επαναλαμβανόμενη, αυτή επιτρέπεται μέχρι και την 30η εβδομάδα
  • Μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης επιτρέπεται η επαναλαμβανόμενη άρση μέχρι και 23 κιλών. Από την 24η εβδομάδα κι έπειτα το όριο βάρους τίθεται στα 11 κιλά.
  • Μετά την 30η εβδομάδα το όριο βάρους τίθεται στα 11 κιλά, χωρίς όμως η άρσεις να είναι επαναλαμβανόμενες

Όμως το Εθνικό Ίδρυμα Για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (The National Institute for Occupational Safety and Health – NIOSH) αναθεώρησε τις οδηγίες αυτές το 2013.

Έτσι δημιουργήθηκε ένας κατανοητός πίνακας, με βάση τον οποίο μπορεί να καθοριστεί κατά προσέγγισιν το βάρος, που μπορεί μια γυναίκα να σηκώσει κατά την εγκυμοσύνη (τον πρωτότυπο πίνακα μπορείτε να τον βρείτε ΕΔΩ).

Ο πίνακας αυτός ενσωματώνει τα εξής κριτήρια:

  • Στάδιο της κύησης
  • Βάρος αντικειμένου
  • Απόσταση αντικειμένου από το έδαφος και από το σώμα της γυναίκας κατά την αρχική και τελική του θέση
  • Συχνότητα άρσης βάρους μέσα στην ημέρα
kanei na sikono baros stin egkinosini 2

Δηλαδή όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη μπορούν να σηκώσουν βάρος;

Καταρχήν το αν μπορείτε να σηκώσετε βάρος είναι κάτι, που θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον ιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας και την κλινική σας εικόνα.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες η άρση βάρους δεν ενδείκνυται. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:
Μπορώ να σηκώνω βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

«Κάνει να σηκώνω το παιδί μου όταν είμαι έγκυος;»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved