Μπορείς να τρως τόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - Τι πρέπει να γνωρίζεις

Τι λένε οι ειδικοί για την κατανάλωση τόνου στην εγκυμοσύνη και πώς να τον απολαύσεις χωρίς κίνδυνο.

Μπορείς να τρως τόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - Τι πρέπει να γνωρίζεις
Bigstock

Η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της πολλές ερωτήσεις για τη διατροφή . Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα είναι αν μπορείς να τρως τόνο, είτε φρέσκο, είτε κονσέρβα, είτε σούσι. Η απάντηση είναι… ναι, αλλά με προσοχή! Ο κύριος λόγος ανησυχίας είναι ο υδράργυρος που περιέχει ο τόνος, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σου αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Κονσέρβα ή φρέσκος;

Η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου κατά την εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής, αρκεί να επιλέγεις τις ποικιλίες με χαμηλό υδράργυρο. Ο light τόνος κονσέρβας είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ ο λευκός τόνος έχει υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Το φρέσκο ή ωμό ψάρι, όπως το σούσι , συνήθως έχει υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου και ενέχει κίνδυνο λιστέριας, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

Φαγητό απ' έξω στην εγκυμοσύνη; 10 υγιεινά tips για να φας χωρίς ενοχές

salata-me-tono.jpg

Πόσο τόνο μπορείς να τρως;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, συνιστάται 2-3 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα. Για τον τόνο, η συνιστώμενη ποσότητα είναι μέχρι 170 γραμμάρια λευκού τόνου και 170–340 γραμμάρια light τόνου την εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις άλλα ψάρια χαμηλά σε υδράργυρο, όπως ο σολομός και οι γαρίδες για ποικιλία.

Οφέλη για εσένα και το μωρό

Ο τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της μαμάς και την ανάπτυξη του μωρού. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος του μωρού και ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και επιλόχειου κατάθλιψης.

Πώς θα προλάβουμε τις πιο συχνές διατροφικές ανεπάρκειες στην εγκυμοσύνη;

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

  • Προτίμησε τόνο με χαμηλό υδράργυρο.
  • Αγόρασε από αξιόπιστους προμηθευτές και έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης και τις συνθήκες αποθήκευσης.
  • Μαγείρεψε καλά τον τόνο και απόφυγε τον ωμό για να μειώσεις τον κίνδυνο λιστέριας .
egkimosini-3.jpg

Αυξημένη όρεξη: Μήπως είσαι έγκυος και δεν το ξέρεις;

Η εγκυμοσύνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις τον τόνο! Με μέτρο και προσοχή, μπορεί να είναι μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή στη διατροφή σου. Και αν προτιμάς να τον παραλείψεις, υπάρχουν πολλές άλλες ασφαλείς και χαμηλού υδραργύρου επιλογές θαλασσινών για εσένα και το μωρό σου.

Πηγή: thebump.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved