Nesting στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και γιατί συμβαίνει;

Δεν είναι απαραίτητο όλες οι έγκυες να νιώσουν το σύνδρομο της φωλιάς (Nesting Pregnancy). 

Nesting στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και γιατί συμβαίνει;
Bigstock

Νιώθετε μια ξαφνική επιθυμία να καθαρίσετε σχολαστικά το σπίτι σας ενόψει του ερχομού του μωρού; Ή να κάνετε περισσότερες λίστες με όλα όσα πρέπει να γίνουν και που μπορείτε να υλοποιήσετε; Τότε μάλλον βιώνετε το σύνδρομο της φωλιάς ή αλλιώς (nesting pregnancy).

diafragma-endomitrikis-koilotitas-kai-egimosini.jpg

Τι είναι το nesting και γιατί συμβαίνει;

H έκρηξη ενέργειας που παρατηρείται συχνά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκειμένου η έγκυος να καθαρίσει και να προετοιμάσει το σπίτι της για το νέο μέλος της οικογένειας, χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο φωλιάς. Ουσιαστικά, είναι μια τάση να προετοιμάζει την «φωλιά» (nest) όπου θα μεγαλώσει το μωρό τους.

Έρευνες μάλιστα που έχουν γίνει σε θηλαστικά, έχουν συνδέσει το σύνδρομο της φωλιάς, με την ανάγκη για δημιουργία ισχυρού δεσμού με το νέο μέλος της οικογένειας αλλά και με τη σωστή φροντίδα του.

Κατά τη διάρκεια του nesting πολλές μέλλουσες μητέρες σκουπίζουν, τακτοποιούν - ακόμα και τις "αδέσποτες" κάλτσες - ξεπαγώνουν το ψυγείο και γενικά κάνουν δουλειές που κάτω από άλλες συνθήκες θα απέφευγαν.

Το σύνδρομο της φωλιάς είναι εξίσου ισχυρό στους ανθρώπους όσο στα ζώα και τα πουλιά, οδηγούμενοι όλοι και όλα από μια βιολογική παρόρμηση να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τη φροντίδα του μωρού.

Σύνδρομο της «φωλιάς» στην εγκυμοσύνη: Γιατί νιώθετε την ανάγκη να συμμαζεύετε συνεχώς;

8 nesting tips για μέλλουσες μαμάδες

Έχουν όλες οι έγκυες το σύνδρομο της φωλιάς;

Όχι. Αν και η επιθυμία να είναι όλα έτοιμα πριν τη γέννηση του μωρού είναι κοινή σε όλες τις εγκυμονούσες, η κάθε γυναίκα τη διαχειρίζεται διαφορετικά.

Αν, όμως, δεν έχετε την παρόρμηση να καθαρίσετε το σπίτι από την κορυφή μέχρι το …δάπεδο, είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό.

Κι αν αναρωτιέστε από πού πηγάζει αυτή η ανάγκη για οργάνωση και καθαριότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ευθύνεται τόσο η αδρεναλίνη που είναι αυξημένη στο τελευταίο τρίμηνο όσο και η ψυχολογία.

hmerologio-egkimosinis-(2).jpg

Πώς να αξιοποιήσετε προς όφελός σας το nesting

Κάντε μια λίστα

Γράψτε όλα όσα χρειάζεστε ή θέλετε να κάνετε πριν έρθει το μωρό. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να καταλάβετε τι είναι πιο σημαντικό

Ξεκινήστε με τα απαραίτητα

Το πρόβλημα με το nesting είναι ότι μπορεί να αισθάνεστε ότι όλα πρέπει να γίνουν αμέσως τώρα. Κάντε ένα διαχωρισμό και ξεκινήστε με τα πιο σημαντικά, όπως να βεβαιωθείτε ότι η τσάντα του μαιευτηρίου είναι γεμάτη, να αγοράσετε και να τοποθετήσετε το κάθισμα αυτοκινήτου του μωρού σας ή να αγοράσετε πάνες.

Επικεντρωθείτε στο φαγητό

Στις πρώτες μέρες με το μωρό σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να τρώτε θρεπτικά γεύματα, αλλά όσο αναρρώνετε από τη γέννα δεν θα θέλετε να μαγειρεύετε.. Αφιερώστε χρόνο τώρα για γεμίσετε τα ντουλάπια σας και να μαγειρέψετε υγιεινά γεύματα που μπορούν να καταψυχθούν σε μεμονωμένες μερίδες.

Τακτοποιήστε τα ρούχα

Τα μωρά λερώνονται εύκολα. Έτσι, πριν από την άφιξη του μικρού σας, καλό είναι να έχετε πλύνει και τακτοποιήσει αρκετά φορμάκια για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη. Μην ξεχνάτε να πλένετε όλα τα ρούχα του μωρού είτε είναι καινούργια είτε μεταχειρισμένα, χρησιμοποιώντας ένα βρεφικό απορρυπαντικό.

Καθαρίστε το σπίτι (χωρίς υπερβολές)

Τελειώσατε τα απαραίτητα και έχετε ακόμα χρόνο; Καθαρίστε το σπίτι σας. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή και κυρίως μην υπερεκτιμάτε τις αντοχές σας. Μην αρχίσετε να μετακινείτε έπιπλα αλλά ξεσκονίστε τα περβάζια και τα ράφια, τις κορνίζες από τη σκόνη και τα δύσκολα σημεία, όπως το πίσω μέρος του καναπέ και τις γωνίες στους τοίχους.

Με πληροφορίες από το everymum.ie

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved