8 nesting tips για μέλλουσες μαμάδες

Είσαι έγκυος; Απόλαυσε την περίοδο της προετοιμασίας για τον ερχομό του μωρού σου.

Μαργαρίτα Νικολάου
8 nesting tips για μέλλουσες μαμάδες
Bigstock

Το nesting, βγαίνει από την αγγλική λέξη nest, δηλαδή, φωλιά. Όπως όλα τα πουλιά, οι γάτες, οι πίθηκοι και άλλα θηλαστικά προετοιμάζουν την περιοχή τους για τη γέννηση του παιδιού τους, το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Το nesting είναι ένα ένστικτο που σε παρακινεί να ετοιμάσεις το σπίτι για τον ερχομό του παιδιού σου, όπως επίσης μηχανικά σε προετοιμάζει και για την φάση «empty nest» το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, όταν το παιδί μεγαλώσει και το σπίτι ξαφνικά αδειάσει.

Το nesting έχει να κάνει με πολλά πράγματα: με την καθαριότητα, με την αγορά ρούχων και προϊόντων που μπορεί να χρειαστεί μια νέα μαμά και γενικότερα με την οργάνωση και την προετοιμασία.

Παρακάτω θα βρείτε μια check-list ώστε να προετοιμαστείτε πριν σπάσουν τα νερά και σπεύσετε στο μαιευτήριο.

1. Προμηθευτείτε με ό,τι χρειαστείτε

Για τόσο μικρά ανθρωπάκια, χρειάζονται πολλά πράγματα. Θα χρειαστούν ρούχα, πάνες και κρέμες. Αγοράστε σε προσφορά σαμπουάν και σαπούνια ειδικά για μωρά, μωρομάντηλα, θερμόμετρο, ρινικό αποφρακτήρα, νυχοκόπτη για τα νυχάκια τους, μπιμπερό, θήλαστρο, σακουλάκια φύλαξης μητρικού γάλακτος, πιπίλες. Εσείς θα χρειαστείτε επίσης κρέμες για το στήθος σας, επιθέματα και σερβιέτες λοχείας.

2. Μαγειρέψτε από νωρίς

Το ένστικτο της φωλιάς θα σας κάνει να θέλετε να μαγειρέψετε από νωρίς. Προετοιμάστε μερικά γεύματα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Σημειώστε ημερομηνίες ώστε να ξέρετε πότε τα παρασκευάσατε και βάλτε τα σε ατομικές συσκευασίες. Κατά τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι, αυτά τα γεύματα θα σας φανούν σωτήρια.

3. Πλύνετε

Πλύνετε πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, φρεσκάρετε τις κουρτίνες σας, αερίστε κουβέρτες και παπλώματα. Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε πριν έρθει το μωρό στο σπίτι.

Σύνδρομο της «φωλιάς» στην εγκυμοσύνη: Γιατί νιώθετε την ανάγκη να συμμαζεύετε συνεχώς;

4. Γεμίστε τα ντουλάπια σας

Θα πρέπει να γεμίσετε τα ντουλάπια σας με βασικά τρόφιμα και είδη που θα χρειαστείτε. Όταν το μωρό φτάσει, δεν θα έχετε χρόνο για σουπερμάρκετ, γι' αυτό φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα στο σπίτι πριν έρθει το μικρό σας. Ξηροί καρποί, quinoa, ζωμό για σούπες και δημητριακά δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας.

5. Γεμίστε το ψυγείο σας

Όπως και με τα ντουλάπια το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με το ψυγείο σας. Πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεστε, ό,τι χάλασε ή ό,τι πρόκειται να χαλάσει όσο εσείς θα λείπετε στο μαιευτήριο. Γεμίστε το έπειτα με φρούτα και λαχανικά. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα πλύνετε και να τα αποθηκεύσετε ώστε να μην χάνετε χρόνο κάθε φορά που θέλετε να φάτε κάτι.

6. Κάντε μια γενική καθαριότητα

Ξέρουμε ότι τη γενική την κάνετε κάθε φορά πριν από κάθε εποχή, όμως τώρα που θα φτάσει το μικρό σας στο σπίτι θα πρέπει να είναι καθαρό. Πλύνετε παντζούρια, παράθυρα, φωτιστικά, μετακινήστε καναπέδες και κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα σπίτι καθαρό. Ξέρουμε τι θα πείτε: «Μα με την κοιλιά στο στόμα θα κάνω γενική;». Όχι, γι' αυτό και θα ζητήσετε βοήθεια. Εσείς απλά καταπιαστείτε με τα πιο εύκολα.

7. Μην το παρακάνετε με τα ρούχα του μωρού

Αγοράστε μόνο τα βασικά για τους δύο-τρεις πρώτους μήνες. Τα μωράκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα γι' αυτό και δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με τις αγορές ρούχων. Ολόσωμα φορμάκια, καλτσάκια και ζιπουνάκια είναι αυτά που χρειάζεστε τον πρώτο καιρό.

8. Λίστα με απαραίτητα τηλέφωνα

Φτιάξτε μια λίστα ώστε ο σύντροφός σας να ξέρει ποιον θα ενημερώσει για την άφιξη του μωρού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved