Η διατροφή το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο σώμα σας το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Η διατροφή το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Οι αλλαγές στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης ξεκινούν πριν καν το τεστ βγει θετικό. Το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή οι πρώτες 13 εβδομάδας κύησης, είναι μία περίοδος ιδιαίτερη και κρίσιμη για την ανάπτυξη του μωρού και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και σε αυτό το στάδιο.

Τι συμβαίνει στο σώμα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πρωινές ναυτίες, η ευαισθησία στο στήθος, οι αλλαγές στη διάθεση. Τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που παρατηρούνται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες.

«Το σώμα βιώνει μια αύξηση των ορμονών, ειδικά των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ναυτίας και πρωινής αδιαθεσίας», λέει η διαιτολόγος Crystal Karges στο Eating Well.

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) επίσης αυξάνεται. Είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται στο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι σας και υπάρχει μία θεωρία ότι τα αυξανόμενα επίπεδα μπορεί να προκαλούν τις ναυτίες και τη συχνοουρία.

Η προγεστερόνη προκαλεί χαλάρωση στους μύες και θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για τη δυσκοιλιότητα ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Επίσης. Επίσης, το στήθος μεγαλώνει, γίνεται πιο ευαίσθητο και προετοιμάζεται για τον θηλασμό μετά τον τοκετό.

Μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχουν σχηματιστεί τα όργανα του μωρού και λίγο πριν μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο, το έμβρυο θα έχει το μέγεθος ενός ροδάκινου.

proto-trimino-egkymosynis-(2).jpg

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε στο πρώτο τρίμηνο

Το κάθε θρεπτικό συστατικό έχει τη δική του σημασία για την υγεία του οργανισμού και την ανάπτυξη του μωρού. Κάποια ωστόσο, ξεχωρίζουν.

Φολικό οξύ. «Το φολικό οξύ βοηθά στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα και του εγκεφάλου. Τα επαρκή επίπεδα φολικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών» αναφέρει η γυναικολόγος Amy Wetter στο Parents. Επίσης, ενισχύει την ανάπτυξη του πλακούντα ο οποίος παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία. Διατροφικές πηγές φολικού οξέος είναι, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Mothersblog.gr και γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό είναι το πορτοκάλι, οι φράουλες, οι μπανάνες, οι φακές, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πουλερικά, το χοιρινό και τα μαλάκια.

Ασβέστιο. Οι ανάγκες της γυναίκας σε ασβέστιο αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς το στοιχείο αυτό είναι βασικό συστατικό των δοντιών και των οστών του μωρού. Το ασβέστιο βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυρί), σκούρα φυλλώδη πράσινα και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Σίδηρος. Είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης, εντοπίζεται καις τη μυοσφαιρίνη και είναι απαραίτητος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα.

Χολίνη. Η χολίνη μετατρέπεται σε έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη σύσπαση των μυών και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου όπως για παράδειγμα στη σκέψη και τη μνήμη. Στην εγκυμοσύνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού και την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Η χολίνη βρίσκεται στα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα τρόφιμα σόγιας.

Βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σύνθεση του DNA. Βρίσκεται κυρίως σε ζωϊκές τροφές όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά και σε κάποια εμπλουτισμένα φυτικά τρόφιμα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Κάποια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι Τα DHA και EPA, τα οποία μεταφέρονται στον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Properties το 2022 αναφέρει ότι τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν μεταξύ 50% και 60% στη δόμηση του εγκεφάλου ενός μωρού. Μεταξύ αυτών, το DHA το οποίο επηρεάζει κατά 30% την εγκεφαλική ανάπτυξη και κατά 85% την ανάπτυξη της όρασης. όρασης.

Καλές πηγές λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved