Ντεκαφεϊνέ καφές στην εγκυμοσύνη – Πόσο κάνει να πίνετε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ντεκαφεϊνέ καφέ στην εγκυμοσύνη. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ντεκαφεϊνέ καφές στην εγκυμοσύνη – Πόσο κάνει να πίνετε
Bigstock

Ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα καφεΐνης από ότι ο κανονικός καφές και είναι η νούμερο ένα εναλλακτική για όσους θέλουν ένα ρόφημα που να έχει γεύση καφέ, αλλά με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Πόση καφεΐνη περιέχει τελικά ο ντεκαφεϊνέ; Κάνει να πίνετε στην εγκυμοσύνη και πόσο;

Ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει καφεΐνη, πολύ λιγότερη, ωστόσο, από τον κανονικό. Το πόσο λιγότερη εξαρτάται από τη μέθοδο επεξεργασίας και την ποικιλία τον καφέ. Η ελάχιστη ποσότητα είναι το 3% της καφεΐνης που περιέχει ο κανονικός καφές. Έτσι, για παράδειγμα εάν ένα φλιτζάνι κανονικός καφές περιέχει 97 mg καφεΐνη, στην ίδια ποσότητα καφέ ο ντεκαφεϊνέ, περιέχει 2 mg καφεΐνη.

Σε γενικές γραμμές ένα κανονικό φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ έχει από 3 έως 15 mg καφεΐνης, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για τον κανονικό καφέ είναι 70 με 140 mg.

Εγκυμοσύνη και καφεΐνη – Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με το Healthline, η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία η οποία όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να έχει θετική επίδραση σε νευρολογικές και καρδιολογικές παθήσεις, στον διαβήτη, ακόμα και σε κάποιους τύπους καρκίνου.

Από την άλλη, η καφεΐνη αυξάνει επίσης τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και λόγω του ότι θεωρείται και διουρητική ουσία, αφυδατώνει τον οργανισμό. Στην εγκυμοσύνης, δε, διασπάται πολύ πιο αργά στον οργανισμό και διαπερνά τον πλακούντα, φτάνοντας έτσι στο έμβρυο.

Η επίδραση της καφεΐνης στο έμβρυο και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα το οποίο έχει μελετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και τα ευρήματα είναι σε αρκετές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Κάποιες έρευνες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης με το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού, την αποβολή, ακόμα και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Παρότι, το συγκεκριμένο πεδίο είναι ακόμα υπό διερεύνηση, η γενική οδηγία από τους ειδικούς είναι ότι οι έγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 mg καφεΐνη την ημέρα.

Επιτρέπεται ο ντκαφεϊνέ καφές στην εγκυμοσύνη;

Εφόσον η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι πολύ μικρή, η κατανάλωσή του στην εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι καφεΐνη περιέχουν και άλλα τρόφιμα και ροφήματα που πιθανό να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, όπως η σοκολάτα, το τσάι ή τα ενεργειακά ποτά.

Πόσο ντεκαφεϊνέ καφέ κάνει να πίνετε στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με το Parenting Firstcry, καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα δύο με τρία φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ την ημέρα. Διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε πάνω από 200 mg καφεΐνη την ημέρα και αυξάνεται ο κίνδυνος για τα παρακάτω:

  • Ζαλάδα και πονοκέφαλος
  • Καούρα
  • Πόνος στο στομάχι
  • Αφυδάτωση
  • Αϋπνία
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • Αύξηση του καρδιακού παλμού
  • Χαμηλό βάρος γέννησης μωρού
  • Πρόωρος τοκετός
  • Αποβολή
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved