Είναι ασφαλείς οι θεραπείες προσώπου στην εγκυμοσύνη;

Τι πρέπει να  γνωρίζετε για τις θεραπείες προσώπου την περίοδο της εγκυμοσύνης; Ποιες επιτρέπονται και ποιες όχι;

Είναι ασφαλείς οι θεραπείες προσώπου στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν συστατικά σε διάφορες θεραπείες προσώπου που καλό είναι να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.

Bigstock

Ο καθαρισμός προσώπου και γενικά η φροντίδα της επιδερμίδας ωφελούν το δέρμα και προσφέρουν χαλάρωση και αναζωογόνηση. Οι περισσότερες θεραπείες δεν ενέχουν κίνδυνο την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε τα συστατικά καλλυντικών και θεραπειών που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το δέρμα σας και το έμβρυο.

Θεραπείες προσώπου στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Την περίοδο της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο από ότι συνήθως για αυτό καλό είναι να αποφύγετε τα χημικά peeling και τις θεραπείες δερμοαπόξεσης που μπορεί να είναι «σκληρές» για την ερπιδερμίδα.

Επίσης, ενώ υπάρχουν πολλά σαπούνια, κρέμες και μάσκες προσώπου με συστατικά που είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, υπάρχουν κάποια που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη. Τα ρετινοειδή, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται σε ορισμένα δερματικά προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής, της ψωρίασης, των ρυτίδων και άλλων δερματικών παθήσεων και είναι καλύτερα να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ρετινοειδή είναι ένας τύπος βιταμίνης Α και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Ακόμα και αν ένα προϊόν που έχετε χρησιμοποιήσει περιέχει ρετινόλη χωρίς να το γνωρίζετε, μην πανικοβληθείτε. Το δέρμα απορροφά μία πολύ μικρή ποσότητα από τα συστατικά του καλλυντικού, αλλά είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε εντελώς τα ρετινοειδή, αν είναι δυνατόν.

Ένα άλλο συστατικό που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η υδροκινόνη, η οποία είναι ένας παράγοντας λεύκανσης του δέρματος και χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία των σκουρόχρωμων κηλίδων που εμφανίζονται στο δέρμα λόγω ηλικίας ή έκθεσης στον ήλιο. Σύμφωνα με μελέτη, η υδροκινόνη απορροφάται από τον οργανισμό με πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες τοπικές θεραπείες και η επίδρασή του στις έγκυες γυναίκες δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά.

Στις περιπτώσεις ακμής στην εγκυμοσύνη, οι θεραπείες ή προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, υπεροξείδιο του υδρογόνου, αζελαϊκό οξύ, τοπικό σαλικυλικό οξύ και γλυκολικό οξύ θεωρούνται ασφαλείς. Ωστόσο, θεραπείες που χρησιμοποιούν υψηλή δόση σαλικυλικού οξέος μπορεί να είναι πολύ «σκληρές» για το δέρμα σας την περίοδο αυτή.

Τέλος δεν θεωρείται ασφαλής η χρήση ισοτρετινοΐνης, ενώ λόγο ανεπαρκούς προς το παρόν έρευνας συνίσταται να αποφεύγονται τα botox και microneedling. Γενικά, καλό είναι στο ραντεβού σας στην αισθητικό, να πείτε ότι είστε έγκυος ώστε να γίνουν τροποποιήσεις που τυχόν χρειάζονται.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved