Φροντίδα δέρματος στην εγκυμοσύνη

  • Πώς θα φροντίσετε το δέρμα σας (που φαίνεται να αλλάζει) ενώ είστε έγκυος.
  • Αλλαγές του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ανησυχίες που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Προϊόντα περιποίησης δέρματος που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Προϊόντα περιποίησης δέρματος που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Φροντίδα δέρματος στην εγκυμοσύνη
Photo by kevin laminto on Unsplash

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα σας. Δείτε πώς θα το φροντίσετε για να διατηρήσετε αυτή την υγιή λάμψη εγκυμοσύνης.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη «λάμψη της εγκυμοσύνης», όπου το δέρμα σας φαίνεται φυσικά λαμπερό και υγιές χάρη στις ορμόνες του σώματός σας. Αλλά αυτό για το οποίο δεν γίνονται πολλές συζητήσεις είναι οι άλλες παρενέργειες της εγκυμοσύνης που σχετίζονται με το δέρμα, όπως είναι για παράδειγμα ο αποχρωματισμός του δέρματος (γνωστό ως μέλασμα), η ευαισθησία του δέρματος και, δυστυχώς, η ακμή.

Με όλα τα άλλα συμπτώματα όμως, που έχει μια έγκυος (καούρες, ναυτίες, πονοκεφάλους), ποιος έχει χρόνο να αντιμετωπίσει τις αλλαγές του δέρματος;

Εδώ αξίζει να γνωρίζετε ότι τις περισσότερες φορές, η ρουτίνα φροντίδας δέρματος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να μην "λειτουργεί" στο δέρμα της εγκυμοσύνης σας ή μπορεί τα προϊόντα που χρησιμοποιούσατε να μην είναι απολύτως ασφαλή για εσάς και το μωρό σας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προϊόντα εκεί έξω που δεν είναι ασφαλή μόνο για την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι επίσης φιλικά προς τον προϋπολογισμό σας και δεν απαιτούν να αφιερώσετε πολύ χρόνο είτε το πρωί, είτε το βράδυ.

Να πώς θα φροντίσετε το δέρμα σας (που φαίνεται να αλλάζει) ενώ είστε έγκυος.

frontida dermatos stin egkimosini 3

Photo by Pelayo Arbués on Unsplash

Αλλαγές του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μαζί με πολλές άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης, πιθανότατα θα παρατηρήσετε τις παρακάτω αλλαγές στο δέρμα σας:

  • Μέλασμα, ή «μάσκα εγκυμοσύνης», που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος στο πρόσωπό σας
  • Ραγάδες
  • Πόροι
  • Αυξημένη ευαισθησία
  • Εμφάνιση ακμής
  • Κόκκινο - ερεθισμένο πρόσωπο

Ανησυχίες που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της κύησης

Με τις νέες αλλαγές στο σώμα σας έρχονται και νέες ανησυχίες, αλλά διατηρώντας τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας ή του δερματολόγου σας, μπορείτε να έχετε ένα υγιές δέρμα. Ποιες είναι λοιπόν οι κύριες ανησυχίες για τη φροντίδα του δέρματος που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη; Υπάρχουν δύο που πρέπει να έχετε κατά νου:

  1. Τα προϊόντα μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα σας, να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού σας.
  2. Το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο και μπορεί να εμφανίσετε αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, συμπεριλαμβανομένων τόσο νέων προϊόντων που εισάγονται στη ρουτίνα σας όσο και προϊόντων που χρησιμοποιούσατε για χρόνια.

Αν και δεν μπορείτε να εμποδίσετε το δέρμα σας να απορροφήσει τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας (αυτό είναι το νόημα, ούτως ή άλλως), μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλή τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Εάν παρατηρήσετε αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιμείνετε σε απαλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χωρίς άρωμα και μην δοκιμάζετε ένα σωρό νέα προϊόντα ταυτόχρονα. Εάν εισάγετε νέα προϊόντα στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δοκιμάστε το ένα κάθε φορά και δώστε χρόνο στο δέρμα σας να προσαρμοστεί στο νέο προϊόν πριν δοκιμάσετε ένα άλλο.

Προϊόντα περιποίησης δέρματος που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

frontida dermatos stin egkimosini 4

Photo by Photoholgic on Unsplash

Μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πριν ασχοληθούμε με το τι είναι ασφαλές, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι τι πρέπει να αποφύγετε, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτά τα προϊόντα περιποίησης δέρματος θεωρούνται μη ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή μπορούν είτε να προκαλέσουν βλάβη σε ένα έμβρυο όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος είτε να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα:

  • Ρετινόλη (προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή, χρησιμοποιούνται συνήθως για την ακμή και την αντιγήρανση)
  • Υδροκινόνη (ένας παράγοντας λεύκανσης του δέρματος)
  • Σαλικυλικό οξύ σε υψηλές δόσεις (βρίσκεται συνήθως σε χημικό πίλινγκ)
  • Καλλυντικές θεραπείες όπως μπότοξ, fillers και λέιζερ
  • Θεραπείες απολέπισης
  • Προϊόντα που περιέχουν αρώματα και αιθέρια έλαια όπως "βόμβες" μπάνιου και αρωματικές λοσιόν

Ακόμη ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε: «Ακριβώς επειδή ένα προϊόν διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές για χρήση στην εγκυμοσύνη», λέει ο Δρ Zhang. Ανεξάρτητα από το πού αγοράζετε προϊόντα περιποίησης δέρματος, διαβάζετε πάντα τα συστατικά. Αν δεν είστε σίγουρες για τη χρήση τους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον δερματολόγο σας.

frontida dermatos stin egkimosini 1

Photo by ian dooley on Unsplash

Προϊόντα περιποίησης δέρματος που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε;

  • Απαλά καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα χωρίς άρωμα
  • Υαλουρονικό οξύ (μια ενυδατική κρέμα με αντιγηραντικές ιδιότητες ασφαλείς για την εγκυμοσύνη)
  • Ορός βιταμίνης C (χρησιμοποιείται για τις φωτιστικές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, εφαρμόστε το πρωί πριν το αντηλιακό)

Πάντα να θυμάστε: Μην αφήσετε αυτή τη λίστα προϊόντων να σας αποθαρρύνει από τη δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας περιποίησης δέρματος. Υπάρχουν πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος εκεί έξω που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τα σπυράκια, την ξηρότητα και να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό και υγιές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συνοδοιπόροι σας σε αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι ο δερματολόγος σας και ο γιατρός σας. Αυτοί μπορούν να σας συμβουλέψουν για το τι προϊόντα να βάζετε στο δέρμα σας και με τι συχνότητα.

πηγή: babylist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved