Φαγούρα στην κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη; Αιτίες κι αντιμετώπιση

Η φαγούρα στην εγκυμοσύνη και η σωστή αντιμετώπιση

Φαγούρα στην κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη; Αιτίες κι αντιμετώπιση
Bigstock

Η φαγούρα στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Ενώ μπορεί να πάρετε προσωρινή ανακούφιση όταν ξύνετε την κοιλιά σας, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν πρέπει ή δεν πρέπει να την ξύσετε.

Το άρθρο αυτό απαντά σε συχνές απορίες σας για την κατάσταση αυτή και σας βοηθά να βρείτε κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φαγούρας στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι φυσιολογικό να έχετε φαγούρα στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, είναι φυσιολογική η φαγούρα της αναπτυσσόμενης κοιλιάς σας και συμβαίνει συνήθως λόγω του γεγονότος ότι το δέρμα σας τεντώνεται.

Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να νιώθετε φαγούρα στο στήθος, στις παλάμες και στα πέλματα σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και τις δερματικές παθήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Εάν ωστόσο ο κνησμός γίνει πολύ έντονος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον ιατρό σας.

egkyos-anakoinosi.jpg

Πότε συνήθως παρουσιάζεται φαγούρα στην περιοχή της κοιλιάς;

Μπορεί να εμφανιστεί φαγούρα στην κοιλιά κατά το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή μεταξύ 13 και 28 εβδομάδων. Αλλά θα μπορούσε να συμβεί και στο πρώτο ή στο τρίτο τρίμηνο. Ο κνησμός είναι πιθανό να παρουσιάζεται συχνότερα στην περίπτωση πολλαπλής εγκυμοσύνης, καθώς το δέρμα μπορεί να τεντωθεί περισσότερο από ό, τι σε μια μονή εγκυμοσύνη.

Τι προκαλεί φαγούρα στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ήπια φαγούρα είναι συχνό φαινόμενο και δεν προκαλεί ανησυχία. Συνήθως συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους.

  • Μεγάλωμα της κοιλιάς: Τις περισσότερες φορές, φαγούρα στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται στην αναπτυσσόμενη μήτρα. Το δέρμα διαστέλλεται και τεντώνεται, στερείται υγρασίας, στεγνώνει και μπορεί να προκληθεί φαγούρα. Η αντιμετώπιση της ξηρότητας θα λύσει το πρόβλημα.
  • Ορμονικές αλλαγές : Οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων, είναι μια άλλη αιτία της αίσθησης φαγούρας στην κοιλιά

Είναι επικίνδυνος ο κνησμός κατά την εγκυμοσύνη;

Μερικές φορές, μια φαγούρα στην κοιλιά θα μπορούσε να είναι ένδειξη σοβαρής ιατρικής πάθησης. Επιπλέον μαζί με σοβαρό κνησμό, μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

yoga-kai-pilates-se-egkies.jpg

Πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό;

Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας εάν:

  • νιώσετε έντονη φαγούρα στην κοιλιά και σε άλλα μέρη του σώματος.
  • έχετε φαγούρα που δεν σχετίζεται με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα.
  • η φαγούρα εξαπλώνεται σε όλο το σώμα σας.
  • έχετε έντονο κνησμό και εξανθήματα.
  • έχετε κνησμό σε συνδυασμό με κενώσεις, σκούρα ούρα, έμετο, ναυτία, κόπωση και απώλεια όρεξης.

Εάν ο κνησμός δεν σχετίζεται με καμία κατάσταση υγείας, τότε απλές θεραπείες στο σπίτι και κάποιες μη φαρμακευτικές κρέμες και αλοιφές μπορεί να σας προσφέρουν ανακούφιση.

Φυσικές και ακίνδυνες θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μερικές φυσικές και ακίνδυνες θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να δοκιμάσετε για φαγούρα, εξανθήματα, πόνο και πρήξιμο είναι οι ακόλουθες

  1. Τζελ αλόη βέρα: Εφαρμόστε τζελ αλόης αμέσως μετά το ντους στις περιοχές που έχετε φαγούρα και ερεθισμένο δέρμα για να καταπραΰνει και να μειώσει τη φλεγμονή. Το στρώμα γέλης αλόης βέρα μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας και να αποτρέψει οποιαδήποτε δημιουργία πληγής όταν τείνετε να ξύνετε έντονα την κοιλιά σας.
  2. Κρύες κομπρέσες: Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην κοιλιά σας. Χρησιμοποιήστε μια φανέλα ή μια πετσέτα εμποτισμένη με κρύο νερό για να μειώσετε την αίσθηση κνησμού.
  3. Ενυδατώστε το δέρμα σας: χρησιμοποιήστε λίγη ενυδατική κρέμα, απαλή και χωρίς άρωμα. Η συχνή εφαρμογή της θα μπορούσε να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον κνησμό.
  4. Λάδι καρύδας: Εφαρμόστε λάδι καρύδας για την φαγούρα στην κοιλιά καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να μετριάσετε την ξηρότητα, τις ραγάδες και τον κνησμό.
  5. Ενυδατικά προϊόντα με βάση το λάδι: Τα προϊόντα αυτά πιστεύεται ότι είναι ιδανικά για φαγούρα στην κοιλιά, καθώς διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος και υπάρχουν στα φαρμακεία.
  6. Λοσιόν βιταμίνης Ε: Μπορείτε να αποτρέψετε τον κνησμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εφαρμόζοντας λοσιόν ή λάδι βιταμίνης Ε που θα βρείτε στα φαρμακεία

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο φαγούρας στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

koilia-egkymosyni-fagoura.jpg

Παρόλο που ενδέχεται να μην μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση κνησμού, θα μπορούσατε να λάβετε τα μέτρα σας για να μειώσετε ή να αποτρέψετε την επιδείνωση της φαγούρας με τους εξής τρόπους:

  • Αποφύγετε το μπάνιο ή το ντους με ζεστό νερό καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν την κατάσταση. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για το μπάνιο σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια και τζελ με έντονο άρωμα, καθώς προκαλούν ξηροδερμία. Επιλέξτε απαλό σαπούνι ή αφρόλουτρο που δεν ερεθίζει το δέρμα.
  • Φορέστε χαλαρά βαμβακερά ρούχα που είναι καθαρά και στεγνά. Σφιχτά και βρεγμένα ρούχα μπορεί να τρίβονται στο δέρμα εντείνοντας το πρόβλημα
  • Μην παραμένετε στον ήλιο ή στη ζέστη για πολύ ώρα καθώς αυτό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας και αν σας προκαλέσει φαγούρα. Επίσης, οι ακτίνες UV από τον ήλιο είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα εξανθήματα στο ξηρό δέρμα.
  • Ενυδατώνετε το δέρμα σας συχνά και επαρκώς. Χρησιμοποιήστε καλά ενυδατικά προϊόντα που έχουν ουδέτερο pH.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε σε κλιματιζόμενους χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αυτό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας και να οδηγήσει σε κνησμό και ερεθισμό.
  • Πίνετε αρκετό νερό (περίπου οκτώ έως δέκα ποτήρια την ημέρα) καθώς ενυδατώνει το σώμα σας και ενυδατώνει και το δέρμα σας φυσικά.

Οι αιτίες της φαγούρας στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ποικίλλουν. Αν έχετε φαγούρα ή εξανθήματα συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας ώστε να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση.

PSA8AS.jpg

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life www.ppsathas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved