Eγκυμοσύνη: Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στην κοιλιά

Απλά tips για να αντιμετωπίσετε την φαγούρα στην κοιλιά  και τι να προσέξετε.

Eγκυμοσύνη: Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στην κοιλιά
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η κοιλιά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Το δέρμα που τεντώνεται, η ξηροδερμία και μια πιθανή αφυδάτωση είναι τα κύρια αίτια που προκαλούν την έντονη φαγούρα στην περιοχή της κοιλιά.

Ένα ακόμα κοινό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη είναι οι ραγάδες, οι χαρακτηριστικές μικρές ραβδώσεις στο δέρμα, χρώματος ροζ ή ανοιχτού μωβ. Εμφανίζονται πιο συχνά στην περιοχή της κοιλιάς το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το πρώτο σημάδι είναι η φαγούρα σε σημεία που το δέρμα φαίνεται πιο λεπτό και ροζ.

dusosmia-somatos-egkymosyni-2.jpg

Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στην κοιλιά

Μπορείτε να μειώσετε το σύμπτωμα της φαγούρα και να φροντίσετε την επιδερμίδα σας στην περιοχή της κοιλιά. Παρακάτω μερικές συμβουλές.

Σωστή ενυδάτωση. Το δέρμα αγαπά το νερό και την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες του οργανισμού για νερό είναι αυξημένες. Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερό την ημέρα.

Επίσης, εντάξτε στη ρουτίνα ομορφιάς σας ενυδατικές κρέμες και λοσιόν χωρίς χημικά και με όσο το δυνατόν πιο αγνά υλικά.

Κρύες κομπρέσες. Βάλτε μία κρύα κομπρέσα στην περιοχή της κοιλιάς για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Η φαγούρα θα μειωθεί αισθητά.

Μπάνιο με ζεστό νερό. Προσοχή, το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό, καθώς μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ξηρό. Μπορείτε ακόμα να γεμίσετε τη μπανιέρα με νερό και να προσθέσετε λίγη βρόμη ή μαγειρική σόδα.

Άνετα ρούχα. Προτιμήστε τα βαμβακερά και άνετα ρούχα.

Πότε η φαγούρα αποτελεί ένδειξη επιπλοκής;

Γενικά, θα πρέπει να ενημερώνετε τον γυναικολόγος σας για όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πιθανότερο είναι τα συμπτώματα σας να είναι φυσιολογικά και να μην συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στην περίπτωση φαγούρας στην κοιλιά, αν και είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε επίσης:

  • φαγούρα και σε άλλα μέρη του σώματος χωρίς να υπάρχει ένδειξη ξηρότητας του δέρματος
  • εξανθήματα ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς

Η φαγούρα είναι επίσης σύμπτωμα της μαιευτικής ή ενδοηπατικής χολοστάσης, μία διαταραχή που οφείλεται σε απορρύθμιση του ήπατος συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, η απώλεια όρεξης για φαγητό και τα σκουρόχρωμα ούρα.

Στην Ευρώπη η συχνότητα της ενδοηπατικής χολοστάσης κυμαίνεται από 1 έως 5 στις 1.000 γεννήσεις.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved