Δερματοπάθειες στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλονται και ποιες είναι οι πιο συχνές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να εμφανιστούν δερματοπάθειες που δεν είχατε μέχρι τότε.

Δερματοπάθειες στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλονται και ποιες είναι οι πιο συχνές
Bigstock

Οι δερματοπάθειες δεν είναι ασυνήθιστες στην εγκυμοσύνη.

Οφείλονται κυρίως στις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό που πυροδοτεί προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις.

Τα πιο γνωστά δερματολογικά προβλήματα στην κύηση είναι τα εξής:

Πολύμορφο εξάνθημα κύησης

Το πολύμορφο εξάνθημα συνήθως επηρεάζει τις έγκυες κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή στην πρώιμη περίοδο μετά τον τοκετό.

Τα συμπτώματα ξεκινούν στην κοιλιακή περιοχή και μπορεί να εξαπλωθούν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στην πλάτη, στους γλουτούς, στους μηρούς αλλά και στη ράχη.

epidermida-stin-egimosini-3.jpg

Ατοπικό εξάνθημα

Το ατοπικό εξάνθημα εκδηλώνεται σε γυναίκες που είχαν στο παρελθόν ατοπική δερματίτιδα με εκζεματικές ή βλατιδώδεις βλάβες, που προκαλούν κνησμό. Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο όμως δεν αποκλείεται να δείτε εξανθήματα και σε διάφορα σημεία του σώματός σας.

Η συμπτωματολογία ξεκινά νωρίς στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο και τείνει να επανεμφανιστεί στις επόμενες εγκυμοσύνες.Τα κύρια συμπτώματα είναι κνησμός και εκζεματώδεις δερματικές αλλοιώσεις. Στην πραγματικότητα, το έντονο ξύσιμο προκαλεί εκτομές που είναι ευάλωτες στην ανάπτυξη δευτερογενών δερματικών λοιμώξεων.

Ενδοηπατική χολόσταση

Πρόκειται για ηπατική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και δευτερογενείς δερματικές βλάβες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά καθώς αποτελούν μια αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής προδιάθεσης, ορμονικών αλλαγών και εξωγενών παραγόντων.

Η ενδοηπατική χολόσταση προκαλεί έντονο κνησμό αρχικά στις παλάμες και τα πέλματα και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Τα νύχια επίσης μπορεί να παρουσιάσουν μεταβολές καθώς θα παρατηρήσετε ότι σπάνε εύκολα ή παρουσιάζουν αυλάκωση και υπερκεράτωση.

epidermida-stin-egimosini-2.jpg

Δερματικές παθήσεις στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν σημαντικές ορμονικές, ανοσολογικές και αγγειακές αλλαγές που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην επιδερμίδα σας. Τα δερματικά προβλήματα δεν πρέπει παραμελούνται και η αιτία τους πρέπει πάντα να διαγιγνώσκεται. Μερικές συστάσεις για πρόληψη περιλαμβάνουν τη συνεχή ενυδάτωση ,τη χρήση χλιαρού νερού στα μπάνια και τα ντους , τη μη χρήση στενών ρούχων και την αποφυγή ξυσίματος.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved