Έγκυος 42 εβδομάδων: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους και τον τοκετό

Όλα όσα πρέπει να περιμένετε στην 42η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Έγκυος 42 εβδομάδων: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους και τον τοκετό
Bigstock

Η κατάλληλη στιγμή για τον τοκετό είναι διαφορετική για την κάθε εγκυμοσύνη και το κάθε μωρό. Και παρόλο που μία εγκυμοσύνη είναι γνωστό ότι διαρκεί εννέα μήνες, η πραγματικότητα πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

Το μωρό αναπτύσσεται πλήρως και έρχεται στον κόσμο σε διάστημα από την 38η μέχρι την 42η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Μόλις όμως συμπληρωθεί και η 42η εβδομάδα κύησης, ο κίνδυνος αυξάνεται για τη μητέρα και το έμβρυο.

Γιατί δεν έχω γεννήσει ακόμα;

Οι λόγοι ποικίλουν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει σωστός υπολογισμός της πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Δεν λέγεται άλλωστε τυχαία και «πιθανή». Σε άλλες περιπτώσεις, οι γυναίκες συμπληρώνουν τις 42 εβδομάδες κύησης λόγω γονιδίων ή λόγω του μεγέθους και της θέσης του μωρού.

Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Η εγκυμοσύνη μετά την 42η εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο. Με την πάροδο του χρόνου, ο πλακούντας, το όργανο που εφοδιάζει το μωρό με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο γερνά και μπορεί να αφήσει ίχνη ασβεστίου και μετάλλων που εμποδίζουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλοι κίνδυνοι είναι:

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος. Μετά τις 42 εβδομάδες αυξάνεται ο κίνδυνος για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, πριν όμως την 42η εβδομάδα, οι πιθανότητες είναι 2 με 3 περιπτώσεις κάθε 1.000 γεννήσεις στις αναπτυγμένες χρόνος. Μετά την 42η εβδομάδα εγκυμοσύνης, οι πιθανότητες αυξάνονται στις 4 με 7 να 1.000 γεννήσεις.

Αυξημένο μέγεθος εμβρύου. Τα μωρά εξακολουθούν να μεγαλώνουν και μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το αυξημένο μέγεθος μπορεί να κάνει τον τοκετό να διαρκέσει περισσότερο, να είναι πιο δύσκολος ή η καισαρική τομή να είναι μονόδρομος.

Υποσιτισμός. Κάποια μωρά σταματούν να παίρνουν βάρος μετά τον τοκετό λόγω προβλημάτων με τη λειτουργία του πλακούντα.

Μείωση αμνιακού υγρού. Με την πάροδο του χρόνου, η ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει και προστατεύει το μωρό μειώνεται.

Πρέπει να προκληθεί τοκετός στην 42η εβδομάδα;

Η απάντηση διαφέρει ανά περίπτωση και είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρετε εσείς με τον γιατρό σας ο οποίος θα αξιολογήσει την υγεία τη δική σας και του μωρού.

Οι περισσότεροι γιατροί πάντως προτείνουν την πρόκληση τοκετού στις 41 εβδομάδες. Εάν έχετε ήδη γεννήσει με καισαρική στο παρελθόν ή εάν το μέγεθος του μωρού είναι πολύ μεγάλο, είναι πιθανό ο γιατρός να σας προτείνει να κάνετε ξανά καισαρική. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που θα συζητήσετε λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved