H εγκυμοσύνη προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο της γυναίκας

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο της μητέρας μάλιστα παραμένουν για χρόνια.

H εγκυμοσύνη προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο της γυναίκας
Bigstock

Το σώμα της γυναίκας υφίσταται πολλές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη. Η κοιλιά της μεγαλώνει, το στήθος της πρήζεται, εμφανίζει ραγάδες.

Αυτό που μπορεί να μην είναι τόσο προφανές είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό της.

Το 2016, ερευνητές από την Ολλανδία και την Ισπανία χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία (MRI) για να μελετήσει τον γυναικείο εγκέφαλο πριν και μετά την εγκυμοσύνη. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι η εγκυμοσύνη συρρικνώνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, τον ροζ-γκρι ιστό που περιέχει τα κυτταρικά σώματα και τις συνάψεις των νευρικών κυττάρων.

kafeini-stin-egimosini.jpg

Απώλεια κοινωνικής γνώσης και μνήμης

Επιπλέον, η απώλεια όγκου παρέμεινε για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό.

Κατά την εξέταση του εγκεφάλου των μητέρων μετά τη γέννα η Elseline Hoekzema , νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, βρήκε μια εξαιρετικά σταθερή απώλεια ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής γνώσης και της μνήμης.

Ωστόσο, όταν μια νέα μαμά έβλεπε φωτογραφία του μωρού της, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκαν. «Η βελτιωμένη κοινωνική γνώση μπορεί να βοηθήσει μια μητέρα να φροντίσει το μωρό της, καθώς είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει το κλάμα του και να καταλάβει τι χρειάζεται», λέει η Hoekzema.

Δύο χρόνια μετά την αρχική μελέτη, 11 από τις 25 μητέρες - όσες δεν είχαν μείνει ξανά έγκυες- επέστρεψαν για μαγνητικές τομογραφίες. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η απώλεια φαιάς ουσίας παρέμεινε - εκτός από τον ιππόκαμπο, όπου είχε αποκατασταθεί ο μεγαλύτερος όγκος. Αυτές οι αλλαγές ήταν τόσο συνεπείς που οι επιστήμονες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν έναν αλγόριθμο για να προβλέψουν με 100% ακρίβεια εάν μια γυναίκα ήταν έγκυος ή όχι απλά βλέποντας τη μαγνητική τομογραφία της.

Ενώ οι σαρώσεις έδειξαν μόνιμη αλλαγή στον όγκο της κοινωνικής γνώσης, σχεδόν όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν εκ νέου ανάπτυξη της φαιάς ουσίας.

proto-trimino-egimosinis-gimnastiki.jpg

Ορμόνες και οιστρογόνα

Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και άλλες, πιθανότατα προκαλούν αυτές τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες μπορούν να ασκήσουν ισχυρή επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με τη σύνδεση μητέρας – παιδιού αλλά και με την επιλόχεια κατάθλιψη.

Πηγές: babygaga.com, brainfacts.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved