Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι για τον τοκετό και πώς να τους διαχειριστείτε

Φοβάστε ότι δεν θα αντέξετε τον πόνο του τοκετού ή ότι δεν θα προλάβετε να πάτε στο μαιευτήριο; Δεν είστε οι μόνες

Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι για τον τοκετό και πώς να τους διαχειριστείτε
Bigstock

Πλησιάζετε προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Ανυπομονησία, άγχος, φόβος, χαρά, είναι τα κύρια συναισθήματα που περιγράφουν την συναισθηματική σας κατάσταση την περίοδο αυτή. Και είναι όλα αναμενόμενα και φυσιολογικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, οι φοβίες και το άγχος ενδέχεται να καταβάλλουν τη μέλλουσα μαμά.

Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι για τον τοκετό

Όσο πλησιάζετε στον τοκετό σίγουρα ένα εκατομμύρια σκέψεις περνάνε από το μυαλό σας. Κάποιες φοβίες ωστόσο είναι κοινές για τις περισσότερες έγκυες. Παρακάτω οι δέκα πιο συνήθεις.

«Δεν θα αντέξω τον πόνο»

Από τις πιο συχνές φοβίες είναι ο πόνος του τοκετού και ιδίως του φυσιολογικού τοκετού. Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες από γνωστές σας και φίλες, σίγουρα έχετε διαβάσει ακόμα περισσότερες και φυσικά ίσως έχετε και κάποιες εικόνες στο μυαλό από σκηνές ταινιών.

Σίγουρα ο πόνος του τοκετού είναι ιδιαίτερος και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον πόνο. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι διαρκής και ότι οι συσπάσεις ξεκινούν, σταματούν και ξεκινούν ξανά σε διαφορετική ένταση. Ο καλύτερος τρόπος για να να διαχειριστείτε τον πόνο εκείνη τη στιγμή είναι οι αναπνοές, κάντε λοιπόν την εξάσκησή σας από τώρα.

«Θα αργήσω να αναρρώσω από την καισαρική τομή»

Αρκετές γυναίκες και ιδιαίτερες εκείνες που τελευταία στιγμή καταφεύγουν στην εναλλακτική του τοκετού με καισαρική φοβούνται ότι δεν θα αναρρώσουν γρήγορα και ότι η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο επώδυνη από αυτήν στον φυσιολογικό τοκετό.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των ραμμάτων, η ανάρρωση μπορεί πράγματι να διαρκέσει λίγο περισσότερο καις τις δύο όμως περιπτώσεις διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Επίσης, το διάστημα αυτό είναι διάστημα προσαρμογής σε μία νέα καθημερινότητα με το μωρό, συνεπώς από τη μία δεν θα καταλάβετε καν πώς θα περάσει, και από την άλλη η τομή θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολεί.

«Δε θα φτάσω στο μαιευτήριο εγκαίρως»

Πολλές είναι οι γυναίκες που φοβούνται ότι δεν θα φτάσουν στο μαιευτήριο εγκαίρως με κίνδυνο να γεννήσουν στο αυτοκίνητο ή ακόμα και στο σπίτι.

Εάν ανήκετε κι εσείς σε αυτές μην ξεχνάτε ότι ο τοκετός δεν είναι μία γρήγορη διαδικασία. Από τη στιγμή που θα νιώσετε τους πρώτους πόνους μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό, μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να φτάσετε στο μαιευτήριο με ασφάλεια.

«Ο σύντροφός μου μπορεί να λιποθυμήσει στο δωμάτιο τοκετού»

Πολλοί είναι οι μπαμπάδες που δίνουν το «παρών» πλέον στην αίθουσα τοκετού και πολλές είναι αντίστοιχα και οι γυναίκες που ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αντέξουν τις φωνές, τον πόνο, τα αίματα.

Εντάξει, για κάποιους μπορεί όντως η όλη διαδικασία να μην είναι εύκολη, το ποσοστό όμως αυτό δεν αποτελεί την πλειοψηφία. Προσπαθήστε να σκέφτεστε ότι θα ζήσετε την εμπειρία του τοκετού μαζί και θα τη θυμάστε για μία ζωή.

«Το μωρό μου μπορεί να μπερδευτεί στον ομφάλιο λώρο»

Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι ο ομφάλιος λώρος θα τυλιχτεί γύρω από τον λαιμό του μωρού, στερώντας του έτσι το οξυγόνο.

Για να αποβάλλετε τον φόβο αυτόν είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς ακριβώς λειτουργεί και μοιάζει ο ομφάλιος λώρος. Ο ομφάλιος λώρος είναι στην ουσία ένα κορδόνι καλυμμένο με τζελ, γεγονός που το κάνει πολύ γλιστερό. Σχεδόν όλα τα μωρά μπορεί να έχουν τον ομφάλιο λώρο γύρω από το λαιμό τους τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί ακόμη και να δείτε το μωρό σας να παίζει με τον ομφάλιο λώρο ή να τον μασάει, κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος. Σε περίπου 30% των περιπτώσεων, τα μωρά γεννιούνται με τον ομφαλό γύρω από το λαιμό τους. Επιπλέον, η μαία, η νοσοκόμα και οι γιατροί σας είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved