Πέτρωμα κοιλιάς στην εγκυμοσύνη: Πότε συμβαίνει και τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Πώς νιώθετε την κοιλιά σας τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης;
  • Πέτρωμα κοιλιά στην εγκυμοσύνη: Πότε θα νιώθετε την κοιλιά σκληρή και σφιχτή;
  • Η κοιλιά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Πέτρωμα κοιλιάς στην εγκυμοσύνη: Πότε συμβαίνει και τι πρέπει να γνωρίζετε

Το πέτρωμα της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα και προκύπτει από τη διαστολή της μήτρας για να φιλοξενήσει το μωρό που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Όσο η μήτρα μεγαλώνει πιέζει το κοιλιακό τοίχωμα, δημιουργώντας αυτήν την σκληρή αίσθηση και όψη.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι συσπάσεις Braxton Hicks κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πιθανό να νιώσετε ξανά την ίδια αίσθηση. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης που βρίσκεστε, το σωματότυπο, ακόμα και την ώρα της ημέρας, θα νιώθετε την κοιλιά σας άλλες φορές πιο μαλακή και άλλες φορές πιο σκληρή και βαριά. Η αλήθεια είναι ότι όπως η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, το ίδιο ισχύει και με το μέγεθος της κοιλιάς. Κάποιες έγκυες έχουν μεγάλη κοιλιά ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Άλλες έχουν μικρότερη μέχρι και τον ένατο μήνα. Το μέγεθος της κοιλιάς όπως και η αίσθηση της κοιλιάς εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως το σωματότυπο, το βάρος, ακόμα και τις ορμόνες.

egkymosyni petroma koilias 1

Πώς νιώθετε την κοιλιά σας τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης;

Το πρώτο τρίμηνο το πιθανότερο είναι να μην νιώθετε κάποια τρομερή αλλαγή στην κοιλιά σας. Πιθανά να είναι μαλακή και ελαφρώς μεγαλύτερη, όπως λίγο πριν την έμμηνο ρύση ή όταν τρώτε ένα γεύμα και έχετε πρηστεί.
Το μωρό είναι ακόμα μικροσκοπικό και στο τέλος του πρώτου τριμήνου το βάρος του θα ζυγίζει μόλις 15 γραμμάρια. Τυχόν πρήξιμο που μπορεί να νιώθετε είναι πιθανά λόγω των αλλαγών στο πεπτικό σύστημα.

Πέτρωμα κοιλιά στην εγκυμοσύνη: Πότε θα νιώθετε την κοιλιά σκληρή και σφιχτή;

Αυτό διαφέρει ανά περίπτωση, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να νιώσετε την κοιλιά σας να πετρώνει στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όσο η μήτρα μεγαλώνει, πιέζει το κοιλιακό τοίχωμα, κάνοντας την κοιλιά πιο σκληρή. Οι μύες κι οι σύνδεσμοι γύρω από τη μήτρα τεντώνονται επίσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ήπιες κράμπες.

Στην 20η περίπου εβδομάδα εγκυμοσύνης η μήτρα βρίσκεται στο ύψος του αφαλού. Στους προγεννητικούς ελέγχους, ο γιατρός αξιολογεί την ανάπτυξη της μήτρας, την ανάπτυξη του μωρού και τις αλλαγές στο σώμα σας.

Κάποιες γυναίκες δεν νιώθουν ποτέ την κοιλιά τους ιδιαίτερα σκληρή, κάτι τι οποίο επίσης θεωρείται φυσιολογικό.

Το πέτρωμα της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκληθεί από τη δυσκοιλιότητα και τα αέρια, δύο ακόμα συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που προκαλούνται κυρίως από τις ορμονικές αλλαγές οι οποίες μειώνουν τον ρυθμό της πέψης.

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα, όπως το ίδιο ισχύει και με την διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

egkymosyni petroma koilias 2

Η κοιλιά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Όσο η κοιλιά μεγαλώνει, τόσο τεντώνεται το δέρμα και είναι πιθανό να παρατηρήσετε ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς ή σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το στήθος και οι γλουτοί. Επίσης, είναι πιθανό να έχετε φαγούρα στην περιοχή της κοιλιάς.

Το βάρος και το σφίξιμο που νιώθετε είναι απλώς μία ένδειξη ότι το μωρό σας μεγαλώνει και ότι η μήτρα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο σώμα σας. Όσο η μήτρα διαστέλλεται τόσο περισσότερο πιέζει και άλλα όργανα. Η πίεση στο διάφραγμα και τους πνεύμονες μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή σας και η πίεση στην ουροδόχο κύστη να σας προκαλέσει συχνοουρία.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved