Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει όταν νιώθω να «πετρώνει» η κοιλιά μου;

Στην εγκυμοσύνη, αυτή την τόσο γλυκιά περίοδο μιας γυναίκας, η ίδια έχει πολύ καλή σχέση με το σώμα της καθώς πλέον δεν αφορά μόνο εκείνη αλλά και τη ζωή που μεγαλώνει μέσα της.

Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει όταν νιώθω να «πετρώνει» η κοιλιά μου;

Γι' αυτό και κάθε αλλαγή που παρατηρεί, άλλοτε την τρομάζει και άλλοτε την αγχώνει. Μία τέτοια αλλαγή είναι και το «πέτρωμα» που νιώθει στην κοιλιά μία έγκυος, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Αν είστε έγκυες και νιώσετε την κοιλιά σας ξαφνικά σκληρή, δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό σύμπτωμα. Συνήθως, όταν «πετρώνει» η κοιλιά, σημαίνει πως εκείνη τη στιγμή προκαλεί συσπάσεις η μήτρα. Είναι μία διαδικασία απόλυτα φυσιολογική, αρκεί να περιορίζεται αυτό το «πέτρωμα» στις δύο με τρεις φορές την ημέρα και πρόκειται για προχωρημένη εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, η μήτρα απλά προετοιμάζεται για τον τοκετό που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες.
Η ανησυχία μίας εγκύου για το «πέτρωμα» της κοιλιάς της πρέπει να ξεκινήσει όταν για αρκετές φορές την ημέρα της συμβεί κάτι τέτοιο και βρίσκεται στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Δεν σημαίνει όμως ούτε σε αυτή την περίπτωση ότι ο πρόωρος τοκετός είναι μονόδρομος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, να τον ενημερώσετε για τη συχνότητα του φαινομένου που παρατηρείτε στην κοιλιά σας και το πιθανότερο είναι πως θα σας ζητήσει να σας δει ώστε να σιγουρευτεί με ένα Doppler ότι όλα βαίνουν καλώς. Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση μία έγκυος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται αλλά να ζητά αμέσως τη συμβουλή του γιατρού της που θα της δώσει τη σωστή κατεύθυνση για να κινηθεί. Όσο για τις γυναίκες που είναι τελειόμηνες, το «πέτρωμα» της κοιλιάς επιβάλλεται καθώς προκαλούνται συσπάσεις στη μήτρα πριν τον τοκετό και είναι οι λεγόμενες συσπάσεις Braxton Hicks.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved