Τα έξι ορόσημα της εγκυμοσύνης

  • Ποια είναι τα ορόσημα της εγκυμοσύνης;
  • Τι να γνωρίζετε για το κάθε ένα
Τα έξι ορόσημα της εγκυμοσύνης

Η κάθε μαμά βιώνει διαφορετικά την εγκυμοσύνη της. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανά περίπτωση, οι περισσότερες όμως μαμάδες θα συμφωνήσουν στο εξής ένα: οι εννέα αυτοί μήνες περνούν πολύ γρήγορα. Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν στιγμές που θα θυμάστε για πάντα, όπως όταν πρωτοείδατε τις δύο γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης, όταν νιώσατε για πρώτη φορά το μωρό να κλωτσάει ή όταν ακούσατε την καρδιά του. Οι στιγμές πολλές και η κάθε μία έχει και μία ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μας.

Ποια είναι λοιπόν τα ορόσημα που ξεχωρίζουν;

Το θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Είτε το προσπαθήσατε και το περιμένατε, είτε όχι, ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης προκαλεί πάντα έκπληξη. Τη μέρα εκείνη θα τη θυμάστε για πάντα γιατί άλλαξε τη ζωή σας για πάντα, ακόμα και αν περάσουν αρκετοί ακόμα μήνες μέχρι τη γέννηση του μωρού.

test egimosinis me ksidi

Τα πρώτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου μπορεί να είναι αρκετά έντονα. Από τα πιο συνήθη που ταλαιπωρεί αρκετές μέλλουσες μαμάδες είναι οι πρωινές ναυτίες. Ακόμα και αν η εγκυμοσύνη σας έχει επιβεβαιωθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, συμπτώματα του πρώτου τριμήνου όπως αυτά, θα σας σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος για τα καλά.

Ο πρώτος υπέρηχος

Το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού γίνεται από την 11η-14η εβδομάδα κύησης και είναι πολύ σημαντικό για το έμβρυο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόμου Down. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται συνδυαστικά με την εξέταση PAPP-A. Η PAPP-A τις πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο όπως το σύνδρομο Down.Υπερηχογράφημα στην 11η – 13η εβδομάδα για προσδιορισμό αυχενικής διαφάνειας- μήκος τραχήλου- και ηλικίας εμβρύου.

asteioi uperhxoi embrion 6

Όταν θα ακούσετε την καρδιά του μωρού για πρώτη φορά

Την καρδιά του μωρού το πιθανότερο είναι να την ακούσετε κατά τη διάρκεια του πρώτου υπερήχου. Το εάν θα ακούσετε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη θέση που έχει το έμβρυο στη μήτρα, την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού αλλά και από το σωματικό σας βάρος. Ο έλεγχος του καρδιακού παλμού σε μηνιαία βάση είναι μία σημαντική διαδικασία για την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης και της υγείας του μωρού. Με την πρώτη ανίχνευση του καρδιακού παλμού του εμβρύου, αποκλείεται η πιθανότητα εξωμητρίου και επιβεβαιώνεται η αναπτυσσόμενη κύηση.

Όταν θα νιώσετε το μωρό να κλωτσάει

Οι κλωτσιές του μωρού αποτελούν ένδειξη της υγιής ανάπτυξής του και της ομαλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης, η οποία όσο προχωράει τόσο πιο έντονα θα νιώθετε ότι το έμβρυο να κουνιέται μέσα στη μήτρα. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται την πρώτη εμβρυϊκή κίνηση, πριν από την 21η εβδομάδα της κύησης. Σε μια πρώτη εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να συμβεί περίπου στις 18-21 εβδομάδες κύησης, ενώ στις επόμενες εγκυμοσύνες μπορεί να συμβεί νωρίτερα, περίπου στην 15η με 17η εβδομάδα της κύησης.

mwro mitra klwtsaei

Συσπάσεις τοκετού

Όσο η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος της, οι συσπάσεις είναι συχνές και φυσιολογικές. Υπάρχουν οι συσπάσεις Braxton Hicks ή ψευτοωδίνες όπως ονομάζονται αλλιώς, οι οποίες στην πραγματικότητα συμβαίνουν σποραδικά ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης. Σε σχέση με τις συσπάσεις τοκετού, οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι πολύ πιο ήπιες. Εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, δεν εμφανίζονται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορούν να έχουν διάρκεια 15 με 40 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού εντοπίζονται σε όλη την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, διαρκούν περισσότερο και έρχονται όλο και πιο συχνά όσο περνάει η ώρα.

Με πληροφορίες από verywellfmamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved