Λιστερίωση στην εγκυμοσύνη: Αίτια, συμπτώματα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση

  • Τι είναι η λιστερίωση;
  • Ποια είναι τα συμπτώματα;
  • Ποιες οι επιπτώσεις της λιστερίωσης για το έμβρυο;
  • Αντιμετώπιση
  • Ποια τρόφιμα θεωρούνται επικίνδυνα για λιστερίωση;
Λιστερίωση στην εγκυμοσύνη: Αίτια, συμπτώματα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Τι είναι η λιστερίωση;

Η λιστερίωση είναι μία σοβαρή λοίμωξη η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων τα οποία είναι μολυσμένα από το βακτηρίδιο Listeria Monocytagenes.

H λιστερίωση θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες και τα έμβρυα, τα νεογνά, τους ηλικιωμένους αλλά και ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσον αφορά τις έγκυες γυναίκες, μάλιστα, θεωρούνται 10 φορές πιο πιθανό να πάθουν λιστερίωση.

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης στην εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης συνήθως εμφανίζονται από μία εβδομάδα μέχρι και έναν μήνα μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τρόφιμου. Κάποιες έγκυες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή ήπια συμπτώματα που θυμίζουν αυτά της γρίπης. Ωστόσο, ακόμα και χωρίς συμπτώματα τη λιστερίωση θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο καθώς το βακτήριο μπορεί να περάσει και στο ίδιο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της λιστερίωσης είναι ο πυρετός, η έντονη κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, οι διαταραχές στο στομάχι ή η διάρροια, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος. Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να καλέσετε τον γιατρό σας.

listeriwsi egkymosyni 2

Ποιες οι επιτώσεις της λιστερίωσης για το έμβρυο;

Εκτός και εάν έχετε κάποια άλλη ασθένεια η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, η λιστερίωση δεν μπορεί να πλήξει σοβαρά τη δική σας υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο και ιδιαίτερα εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Το βακτήριο μπορεί να μολύνει τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και το ίδιο το μωρό και να προκαλέσει αποβολή ή και πρόωρο τοκετό. Τα μωρά ενδέχεται να γεννηθούν βαριά άρρωστα ή να αρρωστήσουν αμέσως μετά τη γέννηση, με προβλήματα όπως μολύνσεις στο αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, δερματικές πληγές, βλάβες σε πολλαπλά όργανα και λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως μηνιγγίτιδα.

Κάποια νεογέννητα μαμάδων που έχουν μολυνθεί από λιστερίωση, γεννιούνται υγιή αλλά εμφανίζουν σημάδια μολύνσεις, συνήθως μηνιγγίτιδα μία ή και περισσότερες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της λιστερίωσης γίνεται με εξετάσεις αίματος. Εάν οι εξετάσεις βγουν θετικές, ο γιατρός συνταγογραφεί στην έγκυο αντιβιοτικά τα οποία αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη και προστατεύουν το έμβρυο. Επίσης, γίνεται υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η υγεία του μωρού. Μετά τη γέννα, εξετάσεις αίματος γίνονται και στο νεογέννητο για να ελεγχθεί εάν έχει λιστερίωση. Σε περίπτωση που βγει θετικό, αντιβιοτικά θα χορηγηθούν και στο βρέφος.

Ποια τρόφιμα θεωρούνται επικίνδυνα για λιστερίωση;

Οι τροφές οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για λιστερίωση και πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι τα ωμά κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, οι έτοιμες σαλάτες, το μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά και ωμές ρίζες.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved