Τυρί στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η κατανάλωση μοτσαρέλας ή όχι;

  • Μπορείτε να φάτε μοτσαρέλα κατά την εγκυμοσύνη;
  • Ποια είναι τα οφέλη;
  • Τι πρέπει να προσέχετε.
Τυρί στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η κατανάλωση μοτσαρέλας ή όχι;

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη τόσο για την έγκυο όσο και το έμβρυο.

Σύμφωνα μελέτη Ισπανών ερευνητών, για κάθε 100 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού μειώνεται κατά 11%.

Ωστόσο, όσον αφορά τα τυριά, δεν είναι όλα τα είδη ασφαλή για τις γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Για να καθοριστεί εάν ένα τυρί μπορεί να καταναλωθεί ή όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να προσδιοριστεί η προέλευσή του. Στην περίπτωση της μοτσαρέλας, παρασκευάζεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα. Επίσης είναι σημαντικό να έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης ,διαφορετικά θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

mozzarela

Τα οφέλη της μοτσαρέλας στην εγκυμοσύνη

Η μοτσαρέλα ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη η οποία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ανάπτυξης των ιστών, όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism .

Παράλληλα, η μοτσαρέλα έχει σημαντική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αν και θεωρήθηκε ότι είναι επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία, έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι υγιή.

tiri stin egimosini2

Πόση μοτσαρέλα επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη

Ένα από τα θετικά στοιχεία της μοτσαρέλας είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αφού ελέγξετε την ετικέτα για να επαληθεύσετε ότι το γάλα έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης, μπορείτε να την προσθέσετε σε ζυμαρικά, πιάτα με ρύζι, σαλάτες και άλλα.

Είναι ένα τυρί με πολύ ήπια γεύση και υψηλή ελαστικότητα. Υπάρχουν ακόμη και διαφορετικές ποικιλίες στην αγορά ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λακτόζη, οπότε μπορείτε να βρείτε προϊόντα κατάλληλα για όσες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μοτσαρέλας

Ο μόνος πιθανός κίνδυνος που προκύπτει από την κατανάλωση μοτσαρέλας στην εγκυμοσύνη, εφόσον προέρχεται από παστεριωμένο γάλα, είναι οι θερμίδες! Είναι ένα τυρί που παρέχει σημαντική ποσότητα θερμίδων , επομένως εάν δεν καταναλώνεται με μέτρο, θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού σας.

tiri stin egimosini1

Τυριά που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Σε γενικές γραμμές, οι έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν οποιοδήποτε τυρί που παρασκευάζεται με ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή μικρόβια, τα οποία προκαλούν λοιμώξεις που επηρεάζουν το έμβρυο και τις ίδιες.

Οι έγκυοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίωσης λόγω ορμονικών μεταβολών που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τυριά ωρίμανσης όπως το μπρι και το καμαμπέρ, το μπλε τυρί Δανίας, η γκοργκοντζόλα και το ροκφόρ. Αντιθέτως, επιτρέπονται σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το βρετανικό στίλτον, το τυρί τύπου κότατζ, η μοτσαρέλα, η φέτα και το χαλούμι.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved