Κι όμως, τα μωρά στη μήτρα βλέπουν περισσότερα από όσα νομίζουμε

Από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το έμβρυο στη μήτρα μπορεί να ανιχνεύσει το φως.

Κι όμως, τα μωρά στη μήτρα βλέπουν περισσότερα από όσα νομίζουμε

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, έδειξε ότι τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα του αμφιβληστροειδή αποτελούν μέρος ενός διασυνδεδεμένου δικτύου που κάνει τον αμφιβληστροειδή πιο ευαίσθητο στο φως από ό,τι νομίζαμε, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την επίδραση του φωτός στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους.

Στο μάτι του εμβρύου που αναπτύσσεται, το 3% των κυττάρων του αμφιβληστροειδή που στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, είναι πιο ευαίσθητα στο φως και μέχρι και σήμερα, οι ερευνητές έχουν βρει περίπου έξι διαφορετικούς τύπους που επικοινωνούν με διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Κάποιοι από αυτούς βοηθούν στον συντονισμό του βιολογικού ρολογιού και τον διαχωρισμό για παράδειγμα της μέρας με τη νύχτα, ενώ άλλοι συνδέονται με τα συναισθήματα και τη διάθεση.

"Δεδομένης αυτής της ποικιλίας των κυττάρων και της επίδρασης σε πολλά και διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, αναρωτιέμαι πώς συνδέεται ο αμφιβληστροειδής με τον εγκέφαλο" αναφέρει η Marla Feller, καθηγήτρια στο UC Berkeley.

Tα κύτταρα αυτά ανακαλύφθηκαν μόλις πριν από δέκα χρόνια, εκπλήσσοντας την Feller που μελετούσε τον αμφιβληστροειδή για σχεδόν μία εικοσαετία.

Η ανακάλυψη αυτή έδειξε ότι τα κύτταρα του αμφιβληστοειδούς είναι πολύ σημαντικά για τη δημιουργία των σωστών δικτύων του εγκεφάλου και για την επεξεργασία εικόνων αργότερα, μετά τη γέννηση του βρέφους.

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved