Γιατί το μωρό μασάει τη γλώσσα του;

Είναι ανησυχητικό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Γιατί το μωρό μασάει τη γλώσσα του;

Καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν, ενδέχεται ν΄αρχίσουν να μασούν τη γλώσσα τους. Τις περισσότερες φορές, είναι μια αθώα συμπεριφορά χωρίς να υποκρύπτει υποκείμενο πρόβλημα.

Το μάσημα της γλώσσας είναι ένα σημάδι φυσιολογικής ανάπτυξης σε όλα τα βρέφη. Θα μπορούσε να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, ξεκινώντας από την ανακάλυψη της γλώσσας τους έως το μάσημα για διασκέδαση. Τα περισσότερα μωρά ξεπερνούν αυτή τη συνήθεια σε μερικές εβδομάδες και δεν τους προκαλεί πόνο. Εάν πονάει, τότε το παιδί σας θα σταματήσει να το κάνει.

Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους τα μωρά μασούν τη γλώσσα τους

Μόλις ανακάλυψαν τη γλώσσα τους

Καθώς τα μωρά αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους, τείνουν να γίνονται εξερευνητικά και παιχνιδιάρικα, και το μάσημα της γλώσσας μπορεί να προκύψει από τύχη. Τις περισσότερες φορές, αν δείτε ότι ξεκινούν να μασούν τη γλώσσα όταν είναι περίπου 4 μηνών, τότε αποτελεί σημάδι ότι μόλις βρήκε κάτι που του προκαλεί ενδιαφέρον.

Δόντια

Η οδοντοφυΐα είναι ένα στάδιο που προκαλεί πόνο και δυσφορία στα μωρά. Για να ανακουφιστούν μασούν τα ούλα τους ή οποιοδήποτε μαλακό αντικείμενο που βάζετε στο στόμα τους. Θα παρατηρήσετε ότι βάζουν ακόμα και τα χέρια τους στο στόμα προκειμένου να ηρεμήσουν τα ερεθισμένα ούλα τους. Όταν τα μωρά ανακαλύπτουν ότι η γλώσσα είναι …μόνιμα στο στόμα τους αρχίζουν να τη μασούν για ανακούφιση. Εάν η οδοντοφυΐα είναι πραγματικά ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς θα πρέπει επίσης να παρατηρήσετε υπερβολικά σάλια αλλά και έντονη επιθυμία να δαγκώνει.

Στερεές τροφές

Τα μωρά, ηλικίας περίπου έξι μηνών, αρχίζουν να δείχνουν ότι είναι έτοιμα για τις στερεές τροφές, μασώντας τη γλώσσα τους. Αυτό είναι ένα ορόσημο και μια συμπεριφορά που ονομάζεται αντανακλαστικό ώθησης γλώσσας. Αυτό το αντανακλαστικό αναγκάζει τα μωρά να σπρώχνουν στερεά τρόφιμα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους για να αποφύγουν τον πνιγμό . Η γλώσσα χρησιμοποιείται επίσης για να μετακινούν το φαγητό μέσα στο στόμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αναζητήστε σημάδια πείνας

Τα σημάδια της πείνας στα μωρά περιλαμβάνουν συνήθως το άνοιγμα του στόματος και το χτύπημα των χειλιών. Αυτά σε συνδυασμό με τα μάσημα της γλώσσας μπορεί να είναι ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να φάνε.

Δώστε τους παιχνίδια οδοντοφυΐας

Εάν υποψιάζεστε ότι το μάσημα της γλώσσας προκαλείται από ερεθισμό των ούλων λόγω οδοντοφυΐας, μπορείτε να τους προσφέρετε καταπραϋντικά παιχνίδια που θα τα ανακουφίσουν.

Αποστάστε τους την προσοχή

Προσπαθήστε να τους αποσπάσετε την προσοχή με ένα θορυβώδες παιχνίδι, όπως μια κουδουνίστρα ή απασχολήστε τα παίζοντας και τραγουδώντας.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved