Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε;

Για τις περισσότερες γυναίκες, τα ταξίδια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή.

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε;

Εφόσον εσείς και το έμβρυο είστε υγιείς και εφόσον φυσικά έχει συμφωνήσει ο μαιευτήρας σας, μπορείτε να ταξιδέψετε έως την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχετε κατα νου και να προσέξετε. Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουν για να κυλήσει ομαλά το ταξίδι σας.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για το ταξίδι;

Η καλύτερη εποχή για ταξίδι είναι περίπου στο μέσο της εγκυμοσύνης (ανάμεσα στην 14η και την 28η εβδομάδα). Στα μέσα της εγκυμοσύνης η γυναίκα έχει ανακτήσει την ενεργητικότητά της, οι ναυτίες συνήθως έχουν υποχωρήσει και της είναι ακόμα εύκολο να μετακινείται. Αντίθετα, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι συχνότερες στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο. Αν λοιπόν η γυναίκα νιώθει και είναι καλά και συμφωνεί ο μαιευτήρας της, μπορεί κάλλιστα να ταξιδέψει.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το ταξίδι;

Τα ταξίδια δεν συνιστώνται όταν η έγκυος κυοφορεί πάνω από ένα έμβρυο ή όταν έχει επιπλοκές (π.χ. προεκλαμψία).

Τι πρέπει να προσέξει η έγκυος πριν από το ταξίδι;

Το πρώτο είναι να διαλέξει προσεκτικά τον προορισμό της. Όσο πιο σύντομο είναι το ταξίδι έως αυτόν, τόσο το καλύτερο. Ύστερα, πρέπει να επισκεφθεί τον μαιευτήρα της και να συζητήσει το θέμα του ταξιδιού μαζί του.

Στη διάρκεια της συζήτησης δεν πρέπει να παραλείψει να ρωτήσει τον γιατρό της για τυχόν εμβόλια που πρέπει να έχει κάνει, ποια φάρμακα και βιταμίνες είναι καλό να έχει μαζί της και σε τι ποσότητες, καθώς και τι πρέπει να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Να τον ρωτήσει επίσης ποια συμπτώματα θα πρέπει να την ανησυχήσουν, αν τυχόν τα εκδηλώσει.

Τι πρέπει να προσέξει στο αυτοκίνητο;

Αν ταξιδέψει με το αυτοκίνητο, το ταξίδι πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη και να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομο και με συχνές στάσεις, ώστε να σηκώνεται και να τεντώνει τα πόδια της. Η έγκυος πρέπει απαραιτήτως να φορά τη ζώνη ασφαλείας. Να την δέσετε χαμηλά στους γοφούς σας, κάτω από την κοιλιά σας. Ο πάνω ιμάντας να διέρχεται από το κέντρο του θώρακά σας (ανάμεσα στους μαστούς σας).

Τι χρειάζεται στο αεροπλάνο;

Όταν κλείνετε μια πτήση, να έχετε κατά νου την πιθανή ημερομηνία του τοκετού. Το ταξίδι με το αεροπλάνο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν φτάσετε στην 36η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο μερικές αεροπορικές εταιρείες θέτουν περιορισμούς στα ταξίδια των εγκύων, μερικές φορές ακόμα και από την 28η εβδομάδα. Θα πρέπει λοιπόν να το ελέγξετε, πριν κλείσετε το ταξίδια σας.

Στο αεροπλάνο καθίστε στον διάδρομο, ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε και να περπατάτε. Είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα. Να πίνετε επίσης πολλά υγρά, αλλά να αποφεύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό πριν και στη διάρκεια της πτήσης, διότι το ανθρακικό διαστέλλεται στην χαμηλή πίεση της καμπίνας και μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Φροντίστε ακόμα να φοράτε φαρδιά και άνετα ρούχα. Επιπλέον, όσο θα κάθεστε στο κάθισμά σας, πρέπει να είστε δεμένη με την ζώνη σας.

Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό, θα χρειασθεί στο αεροπλάνο να φοράτε συνεχώς και προστατευτική μάσκα προσώπου. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι νιώθετε άνετα με αυτήν και δεν σας προκαλεί δυσφορία.

Κατά τα αεροπορικά ταξίδια είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας στην καμπίνα όλα τα φάρμακά σας (μην τα βάλετε στην βαλίτσα που θα καταλήξει στον χώρο των αποσκευών). Να έχετε επίσης μαζί σας απολυμαντικά για να τα χρησιμοποιείτε πριν πιείτε υγρά, πριν φέρετε τα χέρια στο πρόσωπό σας, όταν βγείτε από την τουαλέτα κ.λπ.

Τι πρέπει να προσέξει η έγκυος στο ταξίδι με πλοίο;

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι πολύ σημαντική, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει και θέμα με τον κορωνοϊό. Προτιμήστε τις σύντομες διαδρομές και αποφύγετε τις πολύωρες. Μην μένετε διαρκώς ακίνητη στη θέση σας, αλλά να σηκώνεστε συχνά για να περπατάτε. Προσέξτε μόνο μην πέσετε, αν έχει κανένα μελτέμι.

Όπως στο αεροπλάνο, έτσι και στο πλοίο θα πρέπει να φοράτε συνεχώς μάσκα στους κλειστούς χώρους (στο κατάστρωμα ίσως μπορείτε να τη βγάζετε, αλλά θα πρέπει να έχετε άλλη μαζί σας για να την αντικαθιστάτε).

Μην παραλείψετε επίσης να ρωτήσετε τον μαιευτήρα σας ποιο φάρμακο για τη ναυτία είναι κατάλληλο για το ταξίδι σας και μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας όλα σας τα φάρμακα (μπορεί να υπερθερμανθούν στο αμπάρι του πλοίου) και απολυμαντικά μαντιλάκια.

Πρέπει να ανησυχούν την έγκυο οι θρομβώσεις στο ταξίδι;

Τα πολύωρα ταξίδια και η ακινησία που μοιραία επιφέρουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για δημιουργία θρόμβου αίματος σε φλέβα βαθιά μέσα στα πόδια. Η κατάσταση αυτή λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αποκολληθεί ο θρόμβος από τη θέση του και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, να φθάσει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Η εγκυμοσύνη είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, επομένως εγκυμοσύνη και πολύωρα ταξίδια είναι ένας ριψοκίνδυνος συνδυασμός. Γι' αυτό συνιστάται στην έγκυο να τα αποφεύγει, αλλά ανεξαρτήτως της διάρκειας του ταξιδιού της πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, να σηκώνεται συχνά από τη θέση της και να φοράει άνετα και φαρδιά ρούχα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved