Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό - Πώς το βιώνουμε εμείς και πώς τα παιδιά;

Η περίοδος που διανύουμε, κρίσιμη και δύσκολη για όλη την ανθρωπότητα, είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσει μια ξινή γεύση στο φετινό Πάσχα.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό - Πώς το βιώνουμε εμείς και πώς τα παιδιά;

Οι εκκλησίες και τα έθιμα θα λείπουν και ο Έλληνας θα μάθει πώς είναι το Πάσχα χωρίς οβελία και Επιτάφιο. Αρκετοί άνθρωποι που συζητούν μαζί μου μου λένε ότι βιώνουν την παρούσα φάση της ιστορίας «πένθιμη» και δεν θέλουν να ακολουθήσουν κανένα πασχαλινό έθιμο. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι βέβαια που θα κάνουν ό,τι Πάσχα μπορούν να κάνουν. Και γιατί όχι;

Είναι απολύτως κατανοητό να βιώνουμε μια στενοχώρια, καθώς ο άνθρωπος είναι ον που δεν μπορεί να αντέξει την ανασφάλεια, και αυτός ο ιός μόνο ανασφάλεια μας σερβίρει… άγχος και φόβος για το μέλλον, ειδικά για εκείνους που έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και έχουν μείνει μουδιασμένοι να κοιτούν με αγωνία τις όποιες εξελίξεις.

Κατανοητό και απολύτως ανθρώπινο.

Πάσχα οικογενειακό

Από την άλλη, υπάρχουν και τα παιδιά που έχουν την ανάγκη της ασφάλειας μέσα από τη ρουτίνα. Το παιδί είναι πλάσμα της ρουτίνας και νιώθει σιγουριά μέσα στο πλαίσιο της. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια «κανονικότητα» στο φετινό Πάσχα και μέσα από το παράδειγμά μας να δείξουμε στο παιδί πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με θετικό τρόπο ότι μας «σερβίρει» η ζωή.

Μια αμερικάνικη παροιμία λέει «Εάν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνε λεμονάδα» και αυτή είναι η ουσία της.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το κάθε τι που μπορείτε για να κάνετε ένα Πάσχα οικογενειακό, θετικό, όμορφο και ζεστό. Τί είναι Πάσχα; Γιατί γιορτάζουμε αυτή την ημέρα; Προηγήθηκε μια Ανάσταση. Μια ανάταση ψυχής, μια αλλαγή εκ των έσω… Αυτό χαρακτηρίζει και την ψυχική κατάσταση της πλειοψηφίας. Είμαι σίγουρη πως ο καθένας από εμάς πήρε ένα μάθημα για τον εαυτό του και το μέλλον του μέσα από αυτή τη καραντίνα. Κοίταξε προσεκτικά και είδε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

Για τον καθένα, κάτι διαφορετικό.

Ψυχολογία παιδιού

Το παιδί λοιπόν με την όλη του ευθραυστότητα και τις συναισθηματικές του κεραίες πάντα τεντωμένες, αποζητά μια ασφάλεια και μια αισιοδοξία από την οικογένειά του. Τα παιδιά νιώθουν χαρά μαζί μας, δεν βιώνουν τα πράγματα ατόφια, αλλά πάντα μέσα από το πρίσμα που θα του δώσουμε εμείς. Και καλύτερα να μην είναι απαισιοδοξίας και ματαιότητας αλλά υπομονής και θετικότητας. Βάψτε αυγά, μαγειρέψτε παραδοσιακά γλυκά και φαγητά, οργανώστε κυνήγι αυγών μέσα στο σπίτι και στείλτε τα δώρα στα βαφτιστήρια σας.

Ένα ταπεινό Πάσχα όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάντε το για τα παιδιά!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved